Šok za Kineze, sud zabranio kopiju Range Rover Evoquea - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Šok za Kineze, sud zabranio kopiju Range Rover Evoquea

Sud u pekinškom distriktu Chaoyang je doneo odluku koja se može nazvati istorijskom. Prihvaćena je tužba kompanije Jaguar Land Rover protiv kineskog Jiangling Motor Holdinga zbog krađe intelektualnog vlasništva, odnosno plagiranja dizajna.

Povod za tužbu je bio Jianglingov SUV Landwind X7 koji predstavlja flagrantnu kopiju prve generacije britanskog Range Rover Evoquea. Sud je zaključio da su vlasnici brenda Landwind kopirali pet ključnih dizajnerskih elemenata Evoquea.

Zato je sud naložio kineskoj kompaniji da odmah prekine proizvodnju, prodaju i reklamiranje Landwinda X7. Dodatno, Jaguar Land Rover će dobiti odštetu, čiji iznos nije saopšten.

Iz Jaguar Land Rovera su nazvali sudsku odluku “jedinstvenom za globalnu automobilsku industriju” i izrazili očekivanja da će se smanjiti razmere kopiranja popularnih modela u Kini.

Zaista, masovna kineska autoindustrija se razvila besramnim kopiranjem popularnih zapadnoevropskih modela, a zahtevi za zaštitu intelektualnog vlasništva nisu imali nikakvog osnova jer kineski zakoni nisu tretirali “krađu dizajna”.

Vremenom je kineska automobilska industrija dovoljno ojačala da su najjači proizvođači došli u poziciju da mogu da plate poznate dizajnere, ali ostalo je dovoljno manjih kompanija koje su nastavile s “copy-paste” praksom.

Jedan od njih je Jiangling, vlasnik branda Landwind, čiji je SUV X7 stigao na tržište 2014. godine. Britanci su bili neprijatno iznenađeni sličnošću kineske modela s prvom generacijom Range Rover Evoquea.

Već naredne godine Jaguar Land Rover (u vlasništvu indijskog koncerna Tata Motors) je pokrenuo sudski proces ali menadžment brenda Landwind nije obraćao pažnju na pritužbe.

Jedino što su Britanci uspeli da postignu je bio blagi redizajn Landwinda X7 tri godine nakon ulaska na lokalno tržište. Teško je reći da li su se Kinezi odlučili na takav potez upravo zbog smanjenja napetosti ili su želeli da pokažu malo kreativne misli. Bilo kako bilo, promena je bila samo kozmetička, a Landwind X7 je i dalje kopija Range Rover Evoquea.

Nakon najnovijeg doterivanja Landwind X7, pokretan Mitsubishijevim 1,5 litarskim turbo benzinacem (150KS), na kineskom tržištu je bio četiri puta jeftiniji od baznog Evoquea.

U međuvremnu su cene malo izmenjene ali je i dalje kineska kopija tri puta jeftinija od originala.

Ostaje da se vidi šta će se desiti s ostalim kopijama jer su Evoque, ali i ostale modele Land Rovera plagirale još neke kineske kompanije.

Izvor:Radiosarajevo.ba
Foto:arhiva Autoblog.rs

Danas objavljeno

Nissan se ne odriče Skylinea bez obzira na “sječu” sedana

Vanja A

Kako izgleda kontroverzni Teslin volan

Vanja A

Ford pokrenuo Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo

Vanja A

Ostavite komentar