Sok od cvekle čisti organizam od toksina - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sok od cvekle čisti organizam od toksina

Sok od cvekle ljudi ili vole ili ne vole. Međutim, ne treba zaboraviti da ovo povrće ima značajnih prednosti za naše zdravlje i poslednjih godina je veoma zastupljeno u ishrani.

Cvekla obiluje antioksidansima, gvožđem, vitaminom C, manganom i folnom kiselinom, a svi oni smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i upala.

Povećava izdržljivost tokom vežbanja

Sok od cvekle širi krvnesudove i smanjuje potrebu mišića za kiseonikom tokom vežbanja što uvelike povećava izdržljivost. Zbog toga je odličan za starije osobe koje su sklone brzom umaranju, kao i za osobe sa kardiovaskularnim problemima, pokazale su američke studije. 

Snižava krvni pritisak i čuva srce

Osim što povećava izdržljivost, sok od cvekle sadrži nitrate koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, kao i bolesti bubrega. Dovoljno je piti jednu do dve šoljice soka na dan. 

Jača cirkulaciju i može da uspori razvoj demencije

Nitrati iz soka takođe povećavaju cirkulaciju, naročito do mozga. Snimci mozga potvrdili su da se povećava dotok krvi, a samim tim i kiseonika u deo mozga koji se povezuje sa pamćenjem i demencijom. Upravo zbog toga sok se preporučuje osobama starije životne dobi.

Danas objavljeno

Položaj u kojem bismo trebali spavati

Vanja A

Najbolja primjena za kokosovog ulja

Vanja A

Supa od paradajza u kojoj ćeš uživati!

Vanja A

Ostavite komentar