Šojgu upozorio: "Zapad želi da stvori kolonijalni poredak" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šojgu upozorio: “Zapad želi da stvori kolonijalni poredak”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da Zapad želi da stvori kolonijalni poredak u Africi, kroz podršku separatizmu i terorizmu.

“Specifičnost Afrike je u tome što zapadne zemlje žele da vrate poredak karakterističan za kolonijalni period. Političko rukovodstvo država Crnog kontinenta izdržava ovaj udar i sprovodi svoju politiku zasnovanu na nezavisnosti, razvoju sopstvene ekonomije i odbrambenih sposobnosti u multipolarnom svetu”, objasnio je Šojgu.

Prema rečima ministra, zapadni igrači su više puta slali trupe u afričke zemlje pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Međutim, misije i vojne operacije završile su se neuspehom. Štaviše, takvi događaji su često dodatno pogoršavali situaciju. Kao primer, Šojgu je naveo Libiju, koja se i dalje bori sa posledicama NATO intervencije.

“Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nastoji da proširi saradnju sa afričkim državama u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti”, zaključio je on.

Podsećamo, ranije su predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopštili da će Moskva nastaviti da pruža vlastima Malija sveobuhvatnu podršku u borbi protiv terorističkih grupa.

To se desilo nakon što je Rojters objavio detalje iz nemačkih vojnih dokumenata, u kojima je naznačeno da su nemačke trupe na aerodromu u gradu Gao u Maliju uočile desetine pripadnika ruske vojske, ili pripadnika Vagnera.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar