Šojgu: Moskva podržava Srbiju u vođenju samostalne politike - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šojgu: Moskva podržava Srbiju u vođenju samostalne politike

Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu danas je u Beogradu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane za nemerljiv doprinos razvoju vojnog obrazovanja i obuke, a ruski general je, uz zahvalnost, prenio i poruku da Srbija ima podršku Moskve u vođenju samostalne politike.

Navodeći da mu je priznanje velika čast, Šojgu je čestitao Dan državosti Srbije, sumirao rezultate saradnje i podsetio na vjekovnu bliskost i duhovne veze dvije zemlje i dva naroda.

Ocenio je i da je današnja ceremonija potvrda visokog nivoa partnerskih odnosa Srbije i Rusije.

Ruski ministar ocijenio je da Srbija u komplikovanim uslovima vodi samostalnu spoljnu politiku.

“Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spriječe pokušaji falsifikovanja, revidiranja istorije i rehabilitovanja fašizma”, naveo je Šojgu i podsjetio i na to da je Moskva podržavala Srbiju i 1999. godine tokom NATO agresije.

Prema njegovim riječima, ta agresija je dovela do civinih žrtava i jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova kojom su prekršena sva međunarodna pravila.

Šojgu je naveo da su Srbija i Rusija više puta zajednički ratovale i u 19. i u 20. veku, i da je važno što će zajedno učestvovati u obeležavanju 75 godina od velike pobede u Drugom svjetskom ratu, uključujući i centralnu manifestaciju na Crvenom trgu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je na svečanosti kojoj je prisustvovao i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, izrazio zadovoljstvo što se jedan ruski general Armije, heroj Ruske Federacije, upisuje među doktore nauka našeg Univerziteta odbrane.

“Učinili ste nam veliku čast što možemo da vas zovemo našim, što će i naši kadeti jednog dana moći da kažu da su od Vas učili”, rekao je Vulin.

“Sa predsjednikom Putinom ste zajedno od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svijetu, koja je u stanju da zaštiti mir”, rekao je Vulin i dodao da je mir u kome žive posledica jake vojske.

Srpski ministar odbrane ocijenio je i da samo oni koji nisu upoznali “našeg druga i brata generala Šojgua”, mogu da kažu da je tačno kada se kaže da u politici postoje samo interesi, da nema ljubavi.

Vulin je podsjetio i da su srpski oficiri i sinovi srpskih seljaka obučavali u Rusiji i pre 170 godina, da su učili da postanu vojvode, generali.., pobjednici i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, a i kasnije u pružanju otpora NATO agresiji.

Na svečasnosti uvodnu riječ je imao rektor Univerziteta odbrane Goran Radovanović, koji je obrazlažući dodelu doktorata ruskom ministru rekao da se ona dodeljuje osvjedočenom prijatelju Srbije, koji je dao nemerljiv dopinos saradnji dviju zemalja.

Radovanović je podsjetio na doprinos u obrazovanju vojnika, kao i bespalatnoj obuci srpskih pilota u Rusiji, na MIG-u 29.

TANJUG

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

Ostavite komentar