Sočni i mekani domaći čupavci - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sočni i mekani domaći čupavci

Sočne kocke biskvita umočene u rastopljenu čokoladu i uvaljane u kokosovo brašno svima su dobro poznati kolači.

Čupavci ili “Lamingtons” australski su nacionalni desert, a ime su dobili prema istoimenom lordu koji je bio guverner Queesslanda.

Sastojci:

4 jaja

12 kašika šećera

12 kašika ulja

12 kašika mlijeka

Prašak za pecivo

10 kašika brašna

Priprema:

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg.

Umutiti žumanjke sa šećerom, zatim dodati mlijeko, ulje i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Sve zajedno umutiti mikserom, zatim dodati bjelanjke i lagano ih pomiješati sa žumanjcima, ali miješati kašikom.

Peći na 200 stepeni dok ne dobije rumenu boju. Provjeriti cackalicom da li je pečeno.

Ohladiti biskvit i izrezati na željene veličine. (33×22 veličina je tepsije koju trebate koristiti)

Preljev:

125 gr margarina

300 ml mlijeka

1 čaša šećera

2 kašike kakaa

100 gr čokolade za kuhanje

Sve zajedno staviti u šerpu da prokuha. Izrezane komade umakati u čokoladni preljev, pa uvaljati u kokos.

Prijatno!

Azra.

Danas objavljeno

Neobični finger food za prste polizati

Vanja A

Sve što niste znali o alopeciji, opadanju kose na koje nisu imuni ni poznati

Vanja A

U čemu je tajna savršenih knedli za supu

Vanja A

Ostavite komentar