27. Marta 2022.

Sočna strana proljeća: Jagode

Big Portal

U nastavku donosimo nekoliko neodoljivih recepata koji će oraspoložiti vaše nepce

Najjednostavniji kolač

Sastojci:

400 g jagoda

3 jaja

130 g šećera

1 kašičica arome vanilije

130 g pirovog bijelog brašna

dekoracija (usitnjeni bademi, šećer u prahu, jagode)

Priprema:

Rernu uključite da se zagrije na 180 Celzijevih stepeni. Kalup za tortu promjera 25 centimetara namastite s malo putera. Jagode operite i narežite na kockice, pa polovicu rasporedite na dno kalupa. Jaja miksajte sa šećerom dok ne pobijele i udvostruče volumen, pa dodajte i aromu vanilije. Ručno umiješajte brašno dok se ne sjedini sa smjesom, odnosno dok više ne vidite mrvice brašna. Smjesu izlijte preko jagoda pa malo prodrmajte kalup da se ravnomjerno rasporedi. Na vrh zatim poslažite ostatak jagoda i pospite usitnjenim bademima. Pecite kolač 35-40 minuta, znat ćete da je gotov kada uhvati lijepu boju i rubovi se lagano odvoje od kalupa. Kolač prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Tart od jagoda i mascarpone sira

Sastojci:

Za podlogu:

200 grama glatkog brašna

50 grama šećera u prahu

prstohvat soli

120 grama putera hladnog i narezanog na kockice

1 jaje L veličine

Za nadjev:

200 grama mascarpone sira

200 grama vrhnja za šlag

40 grama šećera u prahu

1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

500 grama svježih jagoda

1 kašika tekućeg meda po želji, za premaz po jagodama

Priprema:

Za podlogu:

Izmiješajte suhe sastojke: brašno, šećer u prahu i so. Dodajte hladni puter narezan na kockice i koristeći multipraktik (ili viljuške/nož), pulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Dodajte jaje i nastavite pulsirati dok se tijesto ne počne sakupljati u kuglu, otprilike 10-15 sekundi. Čim se tijesto skupilo u kuglu, prestanite miješati. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i oblikujte u kuglu. Pritisnite rukama tako da formirate disk. Zamotajte čvrsto u plastičnu foliju i stavite u frižider na jedan sat.

Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta da omekša. Na lagano pobrašnjenoj površini pomoću valjka razvaljajte tijesto u krug veličine otprilike 28 centimetara, a zatim ga nježno prebacite u kalup za tart veličine 23 centimetra, po mogućnošću s odvojivim dnom. Odrežite višak tijesta. Viljuškom izbodite dno podloge nekoliko puta. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u zamrzivač dok se ne učvrsti, otprilike 30 minuta.

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni. Tijesto obložite velikim komadom tvrde aluminijske folije ili papira za pečenje, pazeći da foliju čvrsto pritisnete uz koru, pokrivajući rubove, kako ne bi pregorjeli. Napunite ga suhim grahom ili nekuhanom rižom, pazeći da pokrivaju cijelo dno kore. Pecite koru 15-20 minuta, dok se ne osuši.

Pažljivo uklonite grah/rižu i foliju i pecite još 10-15 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Rubove prekrijte aluminijskom folijom, ako prebrzo počnu smeđiti. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

Za nadjev:

Dodajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije u veliku zdjelu za miksanje i miksajte dok ne dobijete meki šlag. Zatim dodajte mascarpone i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.

Izvadite podlogu iz kalupa, premažite nadjevom, a po vrhu rasporedite svježe jagode koje ste prethodno oprali, osušili i očistili od lišća. Po želji ih premažite s malo meda za sjaj i da ih sačuvate od oksidacije. Tart stavite u frižider na 30 minuta prije posluživanja.

Praline od bijele čokolade s matchom i jagodama

Sastojci:

Za zelene praline od bijele čokolade:

2/3 šoljice (70 g) kakao putera

3 kašike (45 g) putera od indijskih oraščića i badema*

2 kašike javorovog sirupa

prstohvat soli (opciono)

1/2 kašičice matche u prahu

Za punjenje od jagoda:

1/2 šoljice jagoda, očišćenih

1 kašika chia sjemenki

1 kašičica svježe cijeđenog limuna

1-2 kašičice javorovog sirupa (ili drugog tekućeg zaslađivača, po želji)

Priprema:

Sve sastojke za punjenje od jagoda stavite u blender/procesor i miksajte dok ne dobijete pire od jagoda. Stavite u frižider da se zgusne dok pripremate praline od bijele čokolade.

Stavite sve sastojke za praline od bijele čokolade u zdjelu iznad pare na laganoj vatri. Povremeno promiješajte dok se sve dobro ne sjedini i pretvori u jednoličnu glatku smjesu (izgledat će kao otopljena čokolada, ali još rjeđe). Pripremite paprinate košarice za muffine i poslažite ih na neku dasku ili tanjir (na kojem ćete ih kasnije lako prebaciti u frižider).

Nakon što se čokoladna smjesa za praline malo ohladi, stavljajte po jednu kašiku za donji sloj košarice. Donji sloj bi trebao biti 3-4 mm debljine, pa prilagodite količinu veličini košarice koju koristite. Nakon što završite, stavite ih u frižider na 10-ak minuta da se malo stisnu. Sada pažljivo stavite jednu kašičicu punjenja od jagoda na sredinu donjeg sloja u svakoj košarici i preko toga prelijte još 1,5 kašiku čokoladne smjese. Rasporedite ostatak smjese jednolično po svim košaricama, pazeći da pokrijete punjenje od jagoda.

Stavite svoje praline od bijele čokolade s matchom i jagodama u frižider na još 30 minuta da se stisnu i uživajte u poslastici! Praline se mogu čuvati u staklenoj ili plastičnoj kutiji u frižideru do četiri dana. Izvadite ih 5-10 minuta prije posluživanja da malo otpuste.

Najljepša proljetna torta

Sastojci:

Za biskvit:

200 g putera (sobne temperature)

150 g šećera

1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer

svježe ribana korica 1 limuna

4 jaja

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

2-3 kašike mlijeka

Za kremu:

3 kašike pekmeza od jagoda

300 g vrhnja za šlag

500 g mascarpone sira

1 mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer

svježe naribana korica limuna

3 kašike šećera u prahu (ili po želji više)

jagode

Priprema:

Rernu zagrijte na 175 Celzijevih stepeni. Izmiksajte puter, vaniliju i šećer, te dodajite jedno po jedno jaje, a na kraju sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu.

Kalup promjera 20/22 centimetra obložite papirom za pečenje. Pecite 40-ak minuta ili dok štapić ne ostane čist. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. U duboku zdjelu ulijte vrhnje za šlag i dodajte mu šećer, vaniliju i koricu limuna. Miksajte dok se vrhnje ne krene pjeniti i dodajte 1/3 mascarponea, nastavite miksati do pola od čvrstog, tada dodajte drugu trećinu i nastavite miksati. Kada se dobro poveže, nježno dodajte i ostatak sira i miksajte do kraja. Špatulom skinite kremu sa stranica zdjele, pazeći da ne izbijete zrak. Krema treba biti lagana i prozračna. Stavite je u frižider da se dobro ohladi.

Ohlađen biskvit prerežite po pola i po donjoj kori razmažite pekmez. Kremu možete staviti u dresir vrećicu i kružno rasporediti po pekmezu (ili polovicu kreme špatulom rasporedite po donjoj kori), poklopite drugom korom i po njoj rasporedite ostatak kreme, te sve skupa hladite nekoliko sati.

Prije posluživanja po vrhu torte rasporedite voće.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare