Sočna i ukusna: Piletina Kijev - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sočna i ukusna: Piletina Kijev

Piletina Kijev klasično je istočnoeuropsko jelo nadjeveno aromatičnim puterom sa začinskim biljem unutar tankog bijelog mesa što ga čini tako sočnim!

A ta sočna unutrašnjost upravo je savršena protuteža hrskavom omotaču.

Sastojci

Broj porcija: 4Aromatični puter8 kašika neslanog putera, omekšanogisjeđena češnja bijelog luka3 kašike svježeg peršina, sitno nasjeckanog2 kašike vlasca, sitno nasjeckanog2 kašike svježeg kopra, sitno nasjeckanog2 kašike limunove koriceSolCrni papar

Meso

pileća prsa bez kostijuSolCrni papar

Pohovanje

jaja3 šoljice prezle120 g brašna (mješavina oštrog i glatkog)1½ kaščice bijelog luka u prahu1 kašika suhog peršuna1½ kaščica suhog kopraSolCrni paparUlje za prženje

Priprema

Aromatični puter

Pripremite puter

Izvadite puter iz frižidera i pustite da odstoji 30-45 minuta. Pazite da prvo omekša, tako da se lako miješa s ostalim sastojcima. Pomiješajte puter s mljevenim biljem, češnjakom, koricom limuna, soli i paprom. Pomiješajte viljuškom i pazite da se svi sastojci ravnomjerno sjedine s puterom. Oblikujte puter u obliku valjka na vrh plastične folije i čvrsto ga umotajte. Stavite u zamrzivač na oko 15 minuta dok pripremate piletinu.

Meso

Pripremite piletinu

Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i prerežite sredinu piletine, ali pazite da ne prerežete skroz do kraja. Otvorite piletinu poput krila leptira i stavite je ravno u vrećicu s patentnim zatvaračem. Ravnom stranom čekića za meso istucite piletinu. Pazite da je meso debljine otprilike 1,5 cm, ali da nije pretanko. Također, pripazite da ne udarate prejako kako ne bi potrgali meso. Ponovite s preostalim pilećim prsima. Piletinu začinite solju i paprom s obje strane.

Zamotajte piletinu i puter

Izvadite puter iz zamrzivača i iz omota. Narežite trupac putera na 8 ravnomjernih kriški. Upotrijebit ćete dva po pilećim prsima. Stavite pileća prsa na komad plastične folije. Provjerite ima li dovoljno plastične folije da piletinu čvrsto omotate u nekoliko slojeva. Stavite dvije kriške putera, jednu pored druge, na jednu stranu pilećih prsa i počnite motati puter i piletinu, uvlačeći bočne strane dok valjate. Nakon što dobijete uski pileći smotuljak, čvrsto ga uvaljajte u plastičnu foliju. Ponovite s ostala tri pileća prsa i puterom. Stavite smotanu piletinu u frižidera na najmanje 2 sata ili preko noći.

Pohovanje

Zagrijte rernu na 180°C i dodajte ulje u veliku tavu za prženje. Zagrijte ulje na 180°C. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom i unutra postavite rešetku. Pripremite tri plitke i široke posude. U jednoj zdjeli umutite jaja s malo soli i papra. U drugoj posudi umutite brašno s malo soli, papra i bijelog luka u prahu. U trećoj zdjeli pomiješajte prezlu  sa suhim biljem i malo soli i papra. Izvadite piletinu iz frižidera i pažljivo je razmotajte iz plastične folije. Prvo uvaljajte piletinu u brašno, zatim u smjesu od jaja i prezle. Pritisnite rukama i ponovite. Ponovite s preostalim komadima piletine. Pazite da se ulje zagrije na 180°C i pažljivo dodajte piletinu. Pržite piletinu oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne postane zlatna. Izvadite je iz ulja i stavite na pripremljeni lim, na vrh rešetke. Pecite 20-24 minute, ovisno o tome koliko su vam bila velika pileća prsa.

Napomena

Možete napraviti puter prije vremena i držati ga u frižideru do mjesec dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca. Obavezno ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem za čuvanje. Isto tako piletinu možete pripremiti večer prije, a zatim pohati sljedeći dan.Izvor: Index.hr 

Index.hr

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar