Sastojci:
- 2 glavice luka
- 1 mrkva
- 3 paprike
- 2 dl paradajz sosa
- 2 jaja
- 300 g mljevenog mesa
- 3 kašike prezle
- so i biber po ukusu
Priprema:Luk očistiti i isjeći na kockice, mrkvu izrendati nakrupno. Papriku takođe isjeći na krupnije kocke.
U šerpi na zagrejanoj masnoći propržiti luk i mrkvu, a potom dodati papriku te sve zajedno još malo pržiti neprekidno mješajući dok povrće ne omekša. Dodati paradajz sok, začine po ukusu i još malo kuvati na umjerenoj temperaturi.
Posebno pripremiti ćuftice. Sjediniti mljeveno meso sa sitno sjeckanim bijelim i crvenim lukom, dodati začine po ukusu. Dobro izmijesiti rukom da se sastojci sjedine. Nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. Ćuftice propržiti u tavi na vreloj masnoći.
Pržene čuftice ubaciti u šerpu s povrćem, te sve zajedno kratko prokuvati. Smjesu prebaciti u nauljenu posudu i napraviti udubljenja za jaja. Razbiti u njih jaja i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, piše recepti.zena.blic.rs.