SO remeti imunitet! Evo koliko je dobro dnevno soliti hranu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

SO remeti imunitet! Evo koliko je dobro dnevno soliti hranu

Pre nego što dosolite hrani – razmislite o štetnom uticaju ovog začina.

Doktorka Sabrina Geisberger i njeni saradnici sa Instituta za biomedicinu (BIMSB) u stručnom časopisu Circulation objavili su rad koji pokazuje da preterano soljenje hrane može da oslabi imunitet.

U novoj, berlinskoj studiji, tim je ispitao metabolizam imunih ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli. Utvrdili su da so utiče na imunitet remeteći tzv. respiratorni lanac, uzrokujući da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) univerzalnog goriva koje pokreće ćelije, osigurava energiju za mišiće i regulaciju metabolizma. Dakle, ako visoki nivoi soli u telu uzrokuju slabiju proizvodnju ATP-a, to može da utiče na sazrevanje ćelija imuniteta i njihovu funkciju.

So remeti respiratorni lanac, utiče na imunitet!

Ako se, pak, takav važan ćelijski mehanizam poremeti na duže vreme to može da ima jako negativan uticaj na imunitet u svakom smislu počevši od zaštite od virusa i bakterija. Takođe, povećan je rizik od razvoja upalnih bolesti krvnih sudova i zglobova, kao i autoimunih bolesti.

Zato stručnjaci, još jednom preporučuju da se dnevni unos soli svakako smanji na manje od šest grama. U tu gramažu svakako treba uračunati i so koja se skriva u prerađenim namirnicama.

Danas objavljeno

Ukusni obroci: Za energiju, sitost i zdravlje

Vanja A

Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu

V.R.

Eksperiment pokazao – brza hrana na tijelo djeluje kao napad bakterijske infekcije

V.R.

Ostavite komentar