SNSD i HDZ u Domu naroda oborili zakon o ukidanju stimulacija i raznih naknada - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SNSD i HDZ u Domu naroda oborili zakon o ukidanju stimulacija i raznih naknada

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici usvojili prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog korona virusa.

SNSD i HDZ u Domu naroda oborili zakon o ukidanju stimulacija i raznih naknada
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nisu usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog korona virusa.

Takođe, glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a nisu svojeni ni drugi zakoni koji se tiču ukidanja stimulacija, regresa, jubilarnih nagrada, zatim ograničavanja visine otprremnine.

Svi ovi zakoni prethodno su bili usvojeni na Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Prijedlogom zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog korona virusa bilo je predviđeno da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Nije prihvaćen ni prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije. On je predviđao da zvaničnici izdvajaju 20 posto od plate u posebni fond za borbu protiv korona virusa.

Delegati su odbili i izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

(BN/Klix)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar