SNIMLJENI KAKO UZIMAJU NOVAC Osumnjičeni za namještanje fudbalskih utakmica predati u Tužilaštvo BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SNIMLJENI KAKO UZIMAJU NOVAC Osumnjičeni za namještanje fudbalskih utakmica predati u Tužilaštvo BiH

Pet osoba koje su osumnjičene za namještanje fudbalskih utakmica u BiH u okviru predmeta “Var” predato je jutros u nadležnost Tužilaštva BiH.

Službenici SIPA predali su Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića. Za njih će, kako se nezvanično saznaje, biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

U akciji je uhapšeno 12 osoba, ali je samo pet zadržano. Ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu. Nastavlja se saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava.

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte s novcem i dogovaraju namještanje utakmica.

Akcija “Var” je provedena u saradnji SIPA, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH. Pretresi i hapšenja juče su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se tereti da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Ovo su neka od imena s obzirom na to da je istragom obuhvaćen veći broj osoba.

(Klix,SrpskaInfo)

Danas objavljeno

Evakuacija u Parizu – pretnja bombom

M.

Kim smršao 20 kilograma, izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

M.

Šmit: Međunarodna zajednica aktivna i mimo očiju javnosti

M.

1 Komentar

Mito Tegeltija 13 Novembra, 2019 at 6:25 pm

Sta je sa namjestanjem “utakmica” u tuzilastvima ?
Propadose nam snimci 🙂

Odgovori

Ostavite komentar