Snijeg "smijenio" saobraćajnog komandira u Atini - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Snijeg “smijenio” saobraćajnog komandira u Atini

Na inicijativu Vlade Grčke, smijenjen je komandir Odeljenja Saobraćajne policije, zaduženog za dio auto-puta Atina–Solun.

Smenjen je zbog grešaka i propusta tokom mećave uoči Nove godine, kada je došlo do potpunog zastoja saobraćaja, potom i do nezabeleženog zvaničnog zatvaranja auto-puta.

Stotine vozila su satima bile zaglavljene u snegu na najsavremenijem putu u Grčkoj, zbog čega je pozvana na odgovornost i kompanija za auto-puteve “Nea odos” (Novi put) koja je po zakonu obavezna da preduzme sve mere da bi obezbedila nesmetan saobraćaj.

Po naredbi premijera Kirijakosa Micotakisa, ministar infrastrukture i saobraćaja Kostas Karamanlis i ministar za zaštitu građana (unutrašnjih poslova) Mihalis Hrisohoidis su pokrenuli istragu blokade puta do koje je došlo u ponedeljak, 30. decembra.

Rukovodstvo koncesionog konzorcijuma preduzeća “Novi put” je pozvano u Ministarstvo za infrastrukturu i saobraćaj radi istrage kršenja ugovornih obaveza s državom za upravljanje auto-putem u vanrednim situacijama, a Ministarstvo je već najavilo da će istragu okončati za nedelju dana i preduzeti sve procedure predvidjene zakonom za slučaj kršenja obaveza putara.

Ministarstvo za zaštitu gradjana je povodom smenjivanja komandira Odeljenja Saobraćajne policije saopštilo da “svako mora da ispuni svoje dužnosti” i da “prebacivanje odgovornosti na druge na kraju rezultira time da niko ne bude odgovoran što ova vlada neće tolerisati”.

“Obaveza države je da osigura nesmetan saobraćaj što takodje zahteva da se vozači strogo pridržavaju uputstava koja dobijaju”, saopštilo je Ministarstvo.

Preduzeće “Novi put” se izvinilo gradjanima zbog zastoja saobraćaja na auto-putu Atina-Lamija-Solun.

“Novi put” je u saopštenju opisao sve radnje koje je preduzeo zbog snega, uključujući zabranu kretanja teških vozila i autobusa i obaveznu upotrebu lanaca, ali ta zabrana i ta obaveza nisu sprovedene, za šta je odgovorna

komanda Saobraćajne policije.

Putarsko preduzeće je navelo da je prošlog vikenda, uoči prognozirane mećave, na delu auto-puta gde je ipak potom došlo do blokade, radilo se 80 kamiona za čišćenje snega, dostavilo četiri tone soli za posipanje kolovoza, neprekidno angažovalo više od 100 radnika.

Preduzeće “Novi put” je tada sazvalo koordinaciono telo vlasti za upravljanje saobraćajem u vanrednim prilikama i informisalo vozače preko medija, interneta i podelom letaka o upozorenju na obilan sneg još u petak na svim naplatnim stanicama, a neprekidan tok informacija je bio na automatskoj mreži mobilne telefonije i na digitalnim informacionim tablama duž auto-puta.

Dva dana kasnije, u ponedeljak 30. decembra ujutro, objavljena je zabrana kretanja teških vozila i autobusa auto-putem i proglašena obavezna upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

Preduzeće “Novi put” je ukazalo da je korišćenje lanaca naloženo zbog toga što, za razliku od susjednih zemalja Balkana i drugih zemalja Evrope, u Grčkoj nije obavezna upotreba zimskih guma na vozilima.

Međutim, uprkos zabrani, teška vozila i autobusi su i dalje saobraćali auto-putem i zaglavili u snijegu, a zatim su zaglavili i automobili koji su blokirali sve trake auto-puta, bilo zato što nisu imali lance na pogonskim točkovima, ili jer su pokušavali da prođu između već blokiranih vozila.

Tek potom i dok se saobraćaj pred Novu godinu iz sata u sat znatno povećavao, a auto-put Atina–Solun već bio sasvim zakrčen zaglavljenim vozilima, lokalna odjeljenja Saobraćajne policije su počela da na naplatnim stanicama zabranjuju prolazak vozila, te su se i tamo brzo napunile sve saobraćajne trake.

Tako je 150 kilometara auto-puta bilo potpuno blokirano s kraja na kraj, te nisu mogla da prodju ni vozila za čišćenje puta i pružanje pomoći vozačima i putnicima u zaglavljenim automobilima, autobusima i kamionima.

Saobraćajna policija je pokušala da usmjeri saobraćaj na zaobilazne puteve, ali znatan broj vozača je to odbio, te se zakrčenje pogoršalo što je potrajalo do ponedeljka uveče, kada je snijeg prestao da pada, te se i saobraćaj postepeno normalizovao.

(Beta)

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar