Snažna poruka kroz umjetnost: Impresivni spomenik s 440 pari cipela u čast žena koje su ubili muževi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Snažna poruka kroz umjetnost: Impresivni spomenik s 440 pari cipela u čast žena koje su ubili muževi

Kako bi skrenuo pažnju javnosti i solidarisao svijet, jedan turski umjetnik pronašao je način kako da oda počast svim ženama koje su izgubile svoje živote kao žrtve porodičnog nasilja.

Nasilje u porodici veliki je problem širom svijeta, a usmjereno je prije svega na ženske članove porodice koje trpe zlostavljanje koje se u nekim slučajevima završi smrtnim ishodom. U znak sjećanja na žene koje su svoj život izgubile na ovaj način, ali i kako bi podigao svijest o ovom globalnom problemu, turski umjetnik i grafički dizajner Vahit Tuna osmislio je umjetničku instalaciju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Foto: Profimedia

Vahit je okačio otprilike 440 pari ženskih cipela na dva umjetnička zida u istanbulskom kvartu Kabatas – po jedan par za svaku ženu koju je tokom 2018. godine ubio bračni partner.

Umjetničko djelo, koje u ljudima izaziva jezu, inspirisano je starim turskim običajem. Naime, u nekim dijelovima Turske uobičajeno je da se cipele preminulog objese o zid njegove kuće. Kako prenose turski mediji, tom idejom se vodio i Vahit kada je odabrao 440 crnih cipela s potpeticama koje simbolišu nezavisnost, prkos i žensku snagu.

Foto: Profimedia

Danas objavljeno

Vjerovali ili ne, upornost se ne isplati, sreća je u odustajanju

Zeljka

Bonton u kuhinji; Devet grešaka koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

Zeljka

Milijarderka fotošopirala slike za Instagram, fotografi je snimili kako stvarno izgleda

Zeljka

Ostavite komentar