Snažan uragan Lora hara Amerikom (video) - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Snažan uragan Lora hara Amerikom (video)

Uragan Lora spustio se na saveznu državu Luizijanu kao jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila tu državu.

Prognostičari kažu da se očekuje veliki poplavni talas koji bi mogao da dopre i do 65 kilometara od obale, prenosi Glas Amerike.

Vjetrovi duvaju jačinom od 240 kilometara na sat, koliko je izmjereno kada je Lora udarila na kopno u gradiću Kameron u Luizijani, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Put kojim se Lora kreće je potez na kojem živi oko četiri miliona ljudi, od kojih je većina morala da se evakuiše. Policija je apelovala na ljude da se sklone i saopštila da će im biti potrebno i nekoliko sati da bezbjedno krene u potragu i spasavanje onih koji ostanu.

Gradić Port Artur, u kojem živi 54.000 stanovnika, izgleda kao “grad duhova”, jer su ostale otvorene samo benzinske pumpe i prodavnice alkoholnih pića.

–Ljudima je potrebna votka – kaže kasirka u jednoj od tih radnji.

Naređena je evakuacija 620 hiljada ljudi u Teksasu i Luizijani, a očekuje se da će poplavni talas podići i rijeku Misisipi za skoro šest metara.

Područje u Luizijani na koje se Lora spustila je močvarno i posebno osjetljivo na olujni talas iz okeana.

–Brinemo da će olujni talas ući duboko u kopno i da će praktično prekriti cijelu močvaru, što znači da se ne može mnogo uraditi da se voda zaustavi – rekli su u Nacionalnom centru za uragane.

–Mnogi ne mogu ni da zamisle kako izgleda olujni talas visine dvospratnice, ali to će se desiti. Neka mjesta u Luizijani će bukvalno biti pod vodom – rekao je meteorolog Bendžamin Skot.

Predviđa se da će Lora izazvati i tornada u Luziijani.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Na svadbi sijevale pesnice: U tuči rodbine mladiću zabijen nož u oko, napadač pobjegao

M.

Objavljena snimak potresa kod Petrinje, čula se jeziva tutnjava

M.

Ostavite komentar