Snapdragon 8 Gen 3 mogao bi da se vrati u pogone Samsunga - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Snapdragon 8 Gen 3 mogao bi da se vrati u pogone Samsunga

Qualcomm, prema riječima dobro obavještenih izvora iz ovog dijela industrije ozbiljno razmatra mogućnost da dio proizvodnje vrati pod okrilje Samsunga i da iskoristi njegove usluge proizvodnje silicijuma za izradu Snapdragon SoC čipseta sledeće generacije, uz naravno uz zadržavanje određenih proizvodnih kvota kod TSMC-a.

Jedan od izvora tvrdi da tajvanski proizvođač nastavlja da kasni svojim 3nm procesom i da prelazak na savremeniju izradu tranzistore, ne teče prema očekivanjima, što samo znači da se povećavaju šanse Samsunga da obezbedi i organizuje masovnu proizvodnju Snapdragon 8 Gen 3 procesora na najsavremenijoj 3nm GAA arhitekturi, a koji bi prema trenutnim planovima, trebao svetlost dana da ugleda sledeće godine.

Međutim, nije tajna da trenutno Samsung ima užasno veliku stopu škarta na svom 3nm GAA procesu, ali uz određenu pomoć i unapređenja, mogao bi da povrati poverenje jednog tako velikog imena kao što je Qualcomm.

Samsung3nm.jpg

Trenutno je tajvanski TSMC glavni i najveći Qualcommov proizvođač Snapdragon 8 Gen 2 procesora, koji se masovno proizvodi na bazi 4nm tehnologije. Sledeća godina donosi puno neizvesnosti, posebno kada je u pitanju izbor partnera koji će preuzeti porudžbine za Snapdragon 8 Gen 3. Insajder @OreKsda na Twitter-u je objavio kako veruje da će vrlo verovatno, upravo Samsung ispuniti uslove za realizaciju tih porudžbina i to zbog problema sa kojima se TSMC susreće sa prelaskom na sopstveni 3nm proces. Izgleda da je prelazak na 3nm proizvodni proces značajno zahtevniji i komplikovaniji od privobitno očekivanog, pa su se mnogi “sapleli” u svojim smelim prognozama, prvo Samsung, a sada vidimo da slične poteškoće ima i TSMC. 

Da tajvanski proizvošać čipova ima ozbiljne probleme sa razvojem novog procesa, nedvosmisleno upućuju izveštaji u kojima se navodi da su TSMC 3nm silicijumski “kolači” iz kojih se dobijaju čipovi osetno poskupeli i prešli granicu od 20.000 dolara po komadu, tako da nije mudro po Qualcomm oslanjati se samo na jednog proizvođača za Snapdragon 8 Gen 3 seriju jer bi to bio skup poduhvat. Samsung takođe ima problema sa svojom 3nm GAA proizvodnjom, sa stopom prinosa od svega 20 procenata. Na sreću, korejski gigant je zatražio pomoć od američke firme Silicon Frontline Technology, koja pomaže Samsungu da poboljša kvalitet proizvodnje.

U ovom trenutku je sigurno samo jedno – da Samsung još uvek nije zvanično obezbedio ugovore sa proizvođačima telefona koji imaju za cilj izradu 3nm GAA čipova u postrojenjima južnokorejskog proizvođača, ali se priča da je Qualcomm detaljno analizirao i pregledao uzorke ove vrhunske tehnologije, verovatno u nadi da će imati budući dogovor sa Samsungom. Pod pretpostavkom da Samsung može da prevaziđe probleme sa kvalitetom i prinosom, očekuje se da će njegov GAA proces doneti gomilu prednosti, kao što je smanjenje potrošnje energije i do 45 procenata, kao i poboljšanje performansi za 23 %.

Druga generacija 3nm GAA procesa mogla bi da počne sa masovnom proizvodnjom 2024. godine i doneće još više prednosti u radu procesora na polju performansi i uštede energije, tako da Samsung očigledno ima planove da preuzme određeni tržišni udeo od TSMC-a. Naravno, u ovom trenutku je još uvek suviše rano praviti pretpostavke o Snapdragon 8 Gen 3 procesoru, ali ćemo imati više konkretnih informacija u narednim mesecima.

Benchmark.

Danas objavljeno

Ova aplikacija je privukla pažnju mnogih i najbrže je rastuća svih vremena

Vanja A

Nova funkcija za Gmail će se svidjeti onima koji kupuju onlajn

Vanja A

U Iraku otkrivena gostionica stara 5.000 godina

V.R.

Ostavite komentar