10. Juna 2022.

Snapdragon 8 Gen 2 će imati skroz drugačiji raspored jezgara

Big Portal

Krajem ove godine očekuje se objavljivanje informacija o novom najsnažnijem procesorskom rešenju za mobilne uređaje koje ova kompanija ima da ponudi – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Prema trenutno dostupnim informacijama koje prenosi portal Gizchina, i ovaj procesor će najverovatnije zadržati proizvodni proces od 4 nanometra, ali uz neke veoma bitne razlike u odnosu na prethodnika.

8gen1.jpg

Drugačija arhitektura

Prema informacijama koje je dostavio insajder DSC, Snapdragon 8 Gen 2 trebalo bi da ima konfiguraciju jezgara u kombinaciji 1+2+2+3: jedno najbrže jezgro, dva puta po dva nešto sporija, i najverovatnije tri energetski efikasna jezgra za manje zahtevne poslove.

Koja su jezgra u pitanju? Najbrže bi trebalo da bude Cortex-X3. Pored njega, tu će se najverovatnije naći i dva Cotrex-A720, kao i dva Cortex-A710 jezgra. Na kraju, tu su još tri Cortex-A510 jezgra. Pored toga, iz trenutno dostupnih informacija pretpostavlja se da će grafički čip biti novi Adreno 740.

Da podsetimo, aktuelni Snapdragon 8 Gen 1 ima jedno Cortex-X2 brzo jezgro na 2,8 GHz, tri „srednja“ Cortex-A710 jezgra na 2,5 GHz i četiri Cortex-A510 jezgra na 1,8 GHz, sa Adreno 730 grafikom.

SD8.jpg

Novi čipovi

Pored potpuno nove arhitekture i raspodele jezgara, ova insajderska informacija označava i pojavu skroz novih čipova – Cortex-X3 i Cortex-A720 o kojima trenutno nema dostupnih podataka vezanih za novosti i brzinu rada. Naravno, pored brzih čipova očekujemo i ozbiljna poboljšanja na drugim delovima čipseta: ISP, AI neural engine, bežične konekcije i još mnogo toga.

Prvi telefon

Prvi telefon koji će koristiti najnoviji procesor kompanije Qualcomm mogao bi da bude jedan iz Xiaomi 13 serije. Prikazivanje samog Snapdragon 8 Gen 2 procesora očekuje se tokom druge polovine godine, a stručnjaci se nadaju smanjenoj potrošnji i grejanju, posebno jer će ih, kako stvari stoje gotovo sigurno praviti TSMC, a ne Samsung, ako do sada.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare