Snap predstavlja potpuno nove naočare sa ugrađenom proširenom (AR) stvarnošću - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Snap predstavlja potpuno nove naočare sa ugrađenom proširenom (AR) stvarnošću

Najnovije naočare su četvrta iteracija Spectacle-a, prva u koju su ugrađene funkcije (AR) proširene stvarnosti i imaju mogućnost da “realistično prikažu digitalne objekte u fizičkom svetu”, izjavio je izvršni direktor Evan Spiegel na predstavljanju na godišnjem događaju samita kompanije

Naočare su opremljene sa dve kamere, četiri mikrofona, dva stereo zvučnika i kontrolama sa strane uređaja. Ekrani omogućavaju nosiocu da vidi i komunicira sa AR elementima. Naočare se takođe direktno povezuju sa Snapchat-ovim AR filterima i njegovom Lens Studio platformom.

“Spectacle razume šta je u njihovom vidnom polju i predlaže relevantne filtere na osnovu onoga što vas okružuje”, rekao je Spiegel i naveo da “Zatim možete da snimite scenu i pošaljete je prijateljima da dele celu sliku.”

Poput Spectacles 3, čini se da kompanija postavlja naočare kao alat za kreatore, a ne kao svakodnevne korisnike Snapchata. Spiegel je rekao da je kompanija već testirala naočare sa grupom stvaralaca i umetnika. Ali za razliku od drugih verzija Spectacl-a, nove naočare se ne prodaju – bar ne još. Snap je na svojoj web stranici objavio obrazac za Spectacl-e koji omogućava kreatorima koji žele da koriste naočare da zatraže par, ali navodi da”“novi Spectacl-i nisu na prodaju”.

To nije mnogo iznenađujuće s obzirom na to da novi okviri izgledaju znatno glomazniji od prethodnih generacija Spectacl-a (najnovije naočare teže 134 grama, prema Snapu). A dodatna tehnologija verovatno znači da bi cena bila znatno veća od ionako skupih naočara od 3.000 dolara. Takođe zvuči kao da životni vek baterije može predstavljati problem, jer je Spiegel rekao da se mogu koristiti “približno 30 minuta odjednom”.

Umesto toga, čini se da se Snap nada da će Spectacl-i inspirisati nove tipove AR razvoja (i možda doprineti boljim budućim AR naočarama). Koristeći Lens Studio, kreatori mogu da dizajniraju nove AR efekte za naočare i gurnu ih direktno u okvire za testiranje. Uprkos tome, novi Spectacl-i su veliki korak napred za Snap, koji je već dugo rekao da želi integrisati svoju platformu kamere u hardver. Možda još uvek ne znamo kako će se to tačno oblikovati, ali po prvi put unošenje AR-a u njegove naočare pomoći će da se to ostvari.

Danas objavljeno

WhatsApp testira novu opciju u okviru video poziva

Zeljka

Xiaomi 13 Ultra imaće prepoznatljiv senzor kamere

Zeljka

Samsungov skener otiska prsta će navodno biti 2,5 milijarde puta sigurniji do 2025. godine

Vanja A

Ostavite komentar