Snage Azerbejdžana ušle u Karabah - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Snage Azerbejdžana ušle u Karabah

Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana ušle su u Lačinski rejon – poslednji od tri o čijoj su se predaji Bakuu dogovorili lideri triju država.

To je saopštila pres služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

“Prema tripartitnoj izjavi koju su potpisali predsednici Republike Azerbejdžan, Ruske Federacije i premijer Republike Jermenije, jedinice azerbejdžanske armije ušle su u 1. decembra u Lačinski rejon”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija.U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Danas objavljeno

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Srbija spremila žestok odgovor Briselu

M.

Ostavite komentar