6. Jula 2019.

Smuk do smuka: Da li je povećan broj zmija u Banjaluci?

Big Portal

Ni sam ne znam koliko sam zmija posjekao u posljednjih mjesec dana. Kosim trimerom već godinama, ali ne pamtim da je ikada bilo ovoliko smukova. Tek kada završim i kada skupljam travu vidim koliko ih je zapravo „podletilo“ pod trimer.

Ovo za portal SrpskaCafe kaže Radovan S. koji trimerom „operiše“ po cijelom gradu. Nedavno je, kaže, kosio poveći voćnjak na Laušu i rezultat je bio sedam iskasapljenih smukova.

– Bilo je mnogo kiše i zaista mi nije jasno odakle ovoliko zmija. Nisu opasne, naravno, ali i neotrovnice plaše ljude. Žao mi je što ih na ovaj način ubijam, jer smukovi „čiste“ prave štetočine poput miševa i pacova – istakao je Radovan.

I u drugim banjalučkim naseljima nije bolja slika. Na društvenim mrežama se neprestano pojavljuju fotografije ubijenih smukova i sljepića. Direktor Eko Bela Vladimir Šušnjar za SrpskaCafe kaže da je situacija uobičajena za ovo doba godine i da nisu imali mnogo intervencija.

– Nekoliko puta smo izašli na teren i to je sve. Nije bilo otrovnica i to je najvažnije. U pitanju su smukovi ili vodene zmije. Zmije su u ovo doba uobičajena pojava. Banjaluka je grad na dvije rijeke i broj zmija nije veliki koliko bi možda mogao da bude – kazao je Šušnjar.

On podsjeća da su prošle godine muku mučili sa stršljenovima i da nije bilo dana bez nekoliko intervencija. Ove godine, dodaje Šušnjar, stršljenovi neće predstavljati veliku opasnost.

– Ove godine je mnogo manje stršljenova u odnosu na prošlu godinu. Led i mraz su učinili svoje i biće manje voća, a to odmah znači i manje stršljenova. Ako je godina rodna, onda i njih ima više – zaključio je Šušnjar za naš portal.

Goran Dakić / SrpskaCafe

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare