Smrtna kazna i zvanično izbačena iz Ustava Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Smrtna kazna i zvanično izbačena iz Ustava Srpske

U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljena je odluka Ustavnog suda BiH o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske.

Riječ je o članu, odnosno stavu u kojem se kaže: “Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela”. Sudije vrhovne sudske instance utvrdile su da ovaj član nije u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima.

– U skladu sa članom 61. stav 2. Ustava Bosne i Hercegovine ukida se član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske koji glasi: ‘Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela’. Ukinuti član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine – piše u odluci koja je objavljena u Službenom listu BiH u petak 1. novembra 2019. godine.

Klix.ba

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar