Smrt je bila brža od poziva sa Biroa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Smrt je bila brža od poziva sa Biroa

Na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske trenutno je preko 85 hiljada nezaposlenih. Među njima je preko 400 osoba koje su prošle godine umrle čekaju na posao. Prosjek godina starosti osoba brisanih zbog smrti u 2019. godini je 55.

Smrt je bila brža od poziva za posao. Čekajući zaposlenje na birou rada u Srpskoj za 10 mjeseci prošle godine umrle su 432 osobe. Tri lica koja su zbog smrti brisana sa evidencije, na zaposlenje su čeklali 27,32 i 34 godine.

Negativan trend mogao bi se nastaviti uzme li se u obzir činjenica da je krajem oktobra bilo skoro 20 hiljada onih koji na posao čekaju duže od 10 godina.

”16.903 osobe čekaju zaposlenje od deset do 20 godina, 3.044 nezaposlena lica čekaju od 20 do 30 godina , a 505 osoba čeka 30 godina i više na zaposlenje” – podaci su Zavoda.

Ljubo Karalić već 40 godina ovjerava karton. Dva puta su ga kaže zvali sa Biroa za posao, ali nije ispunjavao njihove uslove.

”Dražava je realna i pravedna. Borac sam i sve što je država tražila od mene dao sam, a ja evo 40 godina čekam posao”, kaže Ljubo Karalić iz Banjaluke.

Posao čeka i Mirko Malušić. Na evidenciji nezaposlenih osoba je 24 godine. Posao je tražio, ali kaže da zbog godina starosti nigdje nije dobrodošao.

”Od 96-e sam na Birou i nikada me nisu pozvali da mi daju da nešto radim. Borac sam prve kategorije, a nemam nikakva primanja. Gdje se god obratim ništa”, ispričao je za našu televiziju Mirko Malušić koji živi u Mišinom Hanu.

Među onima koji zaposlenje čekaju deset godina i više najviše je bravara, automehaničara i metalostrugara. Mira Šakotić sada je nezaposlena, a radila je gotovo tri decenije. I Milan Trkulja traži posao i očekuje da će uslijediti poziv sa Zavoda za zapošljavanje.

”15 godina sam na birou. Završila sam trgovačku, radila sam 27 godina i nikad me nisu ni zvali. Ustvari jesu prije mjesec dana, rekli su da će mi naći posao, ali nema od toga ništa”, kaže Mira Šakotić koja je prije davanja izjave za našu televiziju išla da ovjeri karton.

Za razliku od nje, Milan Trkulja je imao više sreće kada je u pitanju poziv sa Zavoda za zapošljavnje.

”Imao sam već jednom prilikud a preko njih idem na razgovor za posao, tako da oni kada se ukaže prilika pozovu da se ode na razgovor”, kaže Trkulja.

Radom i ulogom Zavoda za zapošljavnje u Udruženju nezaposlnih nisu zadovoljni. Imaju, kažu, plan i ideju kako smanjiti nezaposlenost, ai niko ih ne doživljava ozbiljno.

”Ta institucija nema nikakav razlog postojanja. Nezaposlenost do 15 odsto doprinosi smrtnosti nezaposlenosti ” – kaže predsjednik Udruženja nezaposlenih lica Slavko Čamber.

S druge strane vlast RS tvrdi da je evidentan napredak kada je u pitanju povećanje zaposlenosti

”Imamo najveći broj zaposlenih ikada u RS od kada se broji i imamo povećan broj broj zaposlenih i povećane plate. To je dobar trnd i dobro kretanje” – kaže predsjednik SNSD i člna Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Mđutim, ekonomisti kažu da je najveći razlog za pad nezaposlenosti odlazak stanovništva iz zemlje. Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje preko 85 hiljada nezaposlenih.

BN TV

Danas objavljeno

U Srpskoj 13 smrtnih slučајеvа, još 587 osoba zaraženo koronom

M.

Benzin u Hrvatskoj nikad skuplji

M.

Filmske novčanice u opticaju, građani upozoreni

M.

Ostavite komentar