12. Augusta 2021.

Smršajte uz pomoć 7 savjeta

Big Portal

U početku mi je bio potpuno neverovatan podatak da više od 80 odsto osoba koje traže usluge ličnog trenera imaju za cilj redukciju telesne mase, odnosno telesnih masti.

Ali ako malo bolje razmislimo i uzmemo u obzir činjenicu da je Svetska zdravstvena organizacija objavila podatak da u svetu trenutno ima 2.600.000.000 (dve milijarde i šeststo miliona) ljudi sa prekomernom telesnom masom, onda je ovaj procenat upita razuman.

Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života, zapravo mi biramo da li ćemo biti gojazni.

Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovde je reč o nama, našem životu i našem zdravlju.
Danas vam dajemo 7 saveta kako da ubrzate smanjenje mase tela, odnosno kako da smršate brže.

1. Trening bazirajte na kompleksnim vežbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija, a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa. Izreka da čučanj pravi trbušnjake i te kako stoji.

2. Vežbajte u jutarnjem terminu, činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti čak 50 odsto brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije. Dobar adut da ustanete ranije jeste i statistika, koja kaže da osobe koje treniraju ujutru, pre posla i obaveza imaju za čak 30 odsto manje otkazanih treninga.

Kako učiniti trening još učinkovitijim? | Kreni zdravo!

3. Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan jer tako ubrzavate svoju kalorijsku potrošnju čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za intenzivniju šetnju. Posttrenažni efekat vežbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tela, u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti;

4. Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni, dva vrlo važna dela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da biste sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili, samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.

5. Ne preskačite kardio-trening, jer vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, pritom kardio-aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti;

6. Ne plašite se treninga sa tegovima, jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće, verujte mi da to nije nimalo lako i da niste vi te sreće, jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.

7. Način ishrane je veoma važan, smernice su jasne, morate izbaciti sve visokokalorične namirnice, proste šećere i slatkiše, znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj meri zavisi uspešnost programa redukcije telesne mase.
Da biste smršali jedan kilogram za nedelju dana potrebno je da imate 9.000 kalorija deficita te nedelje. Taj deficit možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.

Svaki trud se isplati, nije teško ako to zaista želimo.

Milan Zarić

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener,com

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare