17. Februara 2020.

Smršajte bez velikih odricanja: Ovo je dijeta za ravan stomak

Big Portal

JELOVNIK koji je nastao kao dijetetski pristup regulisanju hipertenzije, podrazumeva da su svaki dan obavezni doručak, ručak i večera sa dve užine. Poput mnogih zdravih dijeta, i ova je prvobitno nastala kao prevencija određenih bolesti, dok se vremenom usmerila i na gubitak kilaže.

Ova dijeta može da pomogne da dođete ravnog stomaka bez trunke masnih naslaga, i velikog odricanja. Ipak, kako ovo nije restriktivna dijeta, sam proces mršavljenja može teći sporije, pa nije predviđena za nestrpljive koji žele da odmah vide rezultate.

Dozvoljena je konzumacija nemasnog mesa, ribe, pasulja, sočiva, soje, jaja, niskomasnih sireva, jogurta, biljnih ulja, orašastih plodova i svog povrća.

Zabranjene su sve žitarice i proizvodi od njih, slatkiši, gazirani sokovi, alkohol, pića sa kofeinom, mleko i mlečni proizvodi, margarini i voće u bilo kom obliku. Potreban je što veći unos tečnosti, bilo da je u pitanju voda ili blagi biljni čajevi. Za užinu, najbolje je konzumirati semenke ili povrće.

Preporuka je da se izbegnu naporne fizičke vežbe, a umesto toga jednostavno možete da odvojite pola sata dnevno za šetnju.

PRVI DAN

Doručak: Jaje, kriška pečene slanine i čaša soka od paradajza. Za užinu kriška sira i šargarepa

Ručak: Pileća prsa pečena na žaru i porcija zelene salate sa maslinovim uljem. Za užinu malo nemasnog sira i celer

Večera: Goveđi hamburger pečen na žaru i povrće po izboru kuvano na pari

DRUGI DAN

Doručak: Omlet od dva jaja, parče pečene govedine i paradajz. Za užinu čaša jogurta i deset oraha

Ručak: Konzerva tune sa malo majoneza, sitno seckanog luka, “vegete” i bibera. Služiti uz porciju salate od paradajza, krastavca, luka i zelene salate. Za užinu šaka neslanog prženog kikirikija

Večera: Prženi losos sa mešavinom povrća

TREĆI DAN

Doručak: Komad ćuretine, parče sira i čaša soka od povrća po izboru. Za užinu jedna kašičica maslaca od kikirikija i celer

Ručak: Veliki paradajz punjen sirom, mladim crnim lukom i odabranim začinima. Za užinu kašika humusa i sveže povrće (paprika, paradajz, celer, luk, kupus). Za užinu celer i kriška sira

Večera: Salata od pasulja sa porcijom zelene salate

ČETVRTI DAN

Doručak: Omlet od dva jaja, parče pečenice i čaša soka od brusnice. Za užinu šolja nemasnog mleka sa malo badema

Ručak: Pečeno pileće belo meso, salata od kupusa i šargarepe i čaša soka od limuna bez šećera. Za užinu kriška sira i četiri-pet čeri paradajza

Večera: Bareni brokoli i čaša soka od zelenog povrća

PETI DAN

Doručak: Sok od brusnice, malo suvog mesa ili pršute, paradajz i komad sira. Za užinu šolja kakaoa i šaka badema

Ručak: Pečena ćuretina sa šargarepom i salata po izboru. Za užinu čaša jogurta sa malo indijskog oraha

Večera: Pečena riba sa maslinovim uljem, šargarepom i ruzmarinom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare