Smola zacjeljuje rane: Tamjan protiv mikroba i gripa - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Smola zacjeljuje rane: Tamjan protiv mikroba i gripa

Da lakše dišete, tu je čarobna smola drveta bosvelija, koja pomaže i telu i duši

Ono što trenutno muči veći deo čovečanstva jeste virus korona, ali i stres i depresija i osećaj panike koji dolaze sa samoizolacijom i ograničavanjem kretanja i kontakata. Ljudi već milenijumima idu u crkve i hramove da bi pronašli smirenje, a možda i isceljenje, a važna stvar u verskim ceremonijama jeste paljenje tamjana.

Radi se o smoli drveta bosvelija, koju, između ostalog, drevna ajurvedska medicina smatra odličnim sredstvom za lečenje artritisa i zaceljivanje rana, dok se na Zapadu njegov miris smatra nečim što pomaže isključivo duši, pa se u tom kontekstu pominje i u Starom i Novom zavetu. Da zaista može da pomogne našem duševnom zdravlju, dokazao je pre neku godinu tim istraživača sa Univerziteta “Džon Hopkins” i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, koji je objavio studiju u kojoj je proučeno da li ova materija zaista ima psihoaktivno delovanje.

Isprobavano je dejstvo insensol acetata, ključnog sastojka tamjana, na laboratorijske miševe, i utvrđeno je da on utiče na oblasti mozga koje upravljaju emocijama. Konkretno, insensol je aktivirao protein TRPV3, koji je uobičajen u mozgovima svih vrsta sisara, a poznat je po svojoj ulozi u našoj percepciji toplote kožom. Međutim, on deluje i na um – proizvodi jak antidepresivni i anksiolitički efekat, pa je rezultat opuštenost odnosno “otvorenost”. Tamjan, u stvari, pomaže našem umu da se odmara, a istovremeno daje jasnu i jednostavnu percepciju sveta oko nas.

Osim toga, utvrđeno je da ova čudesna smola pomaže kao sredstvo protiv mučnine i kašlja, a ima i antimikrobno i protivupalno dejstvo. Paljenje tamjana ili inhaliranje njegovog ulja može da ublaži simptome gripa i prehlada i pomogne u čišćenju disajnih puteva. Ako već ne možete da idete u crkvu, bar zapalite tamjan – pomoći će vašem telu i duši.

Izvor. Novosti

Danas objavljeno

Pileći uštipci

Vanja A

Hljeb od kestena

Vanja A

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Ostavite komentar