Šmit traži sazivanje sjednice Savjeta ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šmit traži sazivanje sjednice Savjeta ministara BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nedavno je uputio pismo predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, u kojem od njega traži da zakaže sjednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno finansiranje, saznaje Klix.ba.

Kao što je poznato, ukoliko uskoro ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju, od 1. novembra doći će do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To znači da će svi državni službenici ostati bez plate, a neće se servisirati ni druge obaveze iz oktobra, osim vanjskog duga i međunarodnih obaveza BiH.

S obzirom na to da Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici prije sedam dana nije ni razmatrao budžet, jer nisu bili prisutni parlamentarci iz RS, jedina nada je ostala na Savjeta ministara BiH.

Zbog toga je odlučio reagovati i OHR te “pogurati” da se procesi deblokiraju. Da li će u tome uspjeti, još nije poznato, a pismo su dobili zamjenici Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda.

Kako smo već pisali, već duže vrijeme u SNSD-u traže model kako za zaobiđu zaključak iz Narodne skupštine RS te glasaju na sjednici Savjeta ministara BiH. Ipak, to sve treba “upakovati” za javnost i predstaviti kao “branjenje interesa RS”.

Treba jasno reći da je odluka o privremenom finansiranju u interesu svih državljana BiH, a nikako protiv nečijih interesa, pa ni RS.

(Klix)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar