28. Oktobra 2021.

Šmit: Međunarodna zajednica aktivna i mimo očiju javnosti

Big Portal

“Ovdje se osjećam kao kod kuće, moj mandat u njemačkom parlamentu je bio 31 godinu. Vidim da ste moderniji od njemačkog parlamenta, mi nemamo takve ekrane, da vidimo da je kvorum pun. Parlament dolazi od latinske riječi parlame, što znači govoriti, razgovarati”, rekao je Šmit, dodavši da je nekada teško dijeliti iskustvo.

Dodao je da je dobio srdačnu dobrodošlicu i ovdje i u regionu, te se zahvalio onima i u RS koji su mu dali dobre savjete.

“Ovdje se osjećam kao kod kuće, vaša zemlja zaslužuje da opstane i da živi. Ona jeste nešto složenija, ali je i življa zbog tradicije. Imate gotovo hiljadugodišnju istoriju i u tih hiljadu godina bilo je dobrih i lošijih vremena. Tako da ste vi tu da doprinosete boljim vremenima u budućnosti. Ne govorim samo o onome što se dešavalo u posljednjih 30,35 godina, nije riječ samo o miru, nego da se borimo za bolju budućnost”, kazao je Šmit.

Rekao je da mu je žao što svi poslanici nisu tu, ali da se nada da će i oni prisustvovati i da će koristiti ovu priliku u budućnosti radi razmjene mišljenja.

“Drago mi je što sam na jednom mjestu gdje se razgovara i traže rješenja, a avgustu nisam mogao očekivati da će se BiH naći u najtežoj situaciji i negiranju njenog identiteta”, kazao je Šmit, te dodao da se sastajao sa predstavnicima vlasti u BiH, te dobijao ideje za rješenja, ali i sa liderima u regionu.

Rekao je da su predstavnici Vijeća za implementaciju mira vrlo aktivni, te da je posjetio Berlin, Pariz, London naglasivši da uvjerava parlamentarce da oni pomno prate dešavanja ovdje.

“Naš zajednički interes je da doprinesemo miru na Zapadnom Balaknu. Idem sljedeće sedmice da se obratim u Ujedinjene nacije u Njujorku”, kazao je Šmit.

On je dodao da zna da građani imaju dileme, ali da svi moraju raditi kako bi ih uvjerili u mirnu budućnost ovdje za dobrobit svih.

“Uvjeravam vas da je Međunarodna zajednica aktivna i da nastoji da više toga postigne mimo očiju javnosti, te razmatra sva raspoloživa sredstva. Ne bih špekulirao o mogućim intervencijama”, rekao je Šmit.

Kako kaže, treba razgovarati kako doći do pravedne raspodjele.

“Odbrana, to je posao države i to se mora finansirati na državnom nivou i zaista bih apelirao na sve i rekao da to nije pravi način, da se to neće desiti”, rekao je Šmit.

Dodao je da su poslanici koji nisu prisutni u parlamentu odlučili u julu napustiti institucije, reagirajući na odluku njegovog prethodnika da zabrani negiranje zločina.

“Ono što ne razumijem je da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovor. Ove izmjene su u skladu sa odlukama Evropskog parlamenta da se spriječi bilo kakvo negiranje zločina i ne samo onih u Srebrenici i mislim da je neophodno da žrtve imaju sjećanje, te amandmane na zakon ima svaka država Zapadnog Balkana “, rekao je Šmit.

Govorio je i o državnoj imovini, te da je Ustavni sud donio odluku da je država titular i da Parlamentarna skupština ima jedina odgovornost da donosi odluke.

“Odluke Ustavnog suda su obavezujuće. Pozivam vas da se počnete baviti tim pitanjem. Neprihvatljivo je da institucije budu taoci i da se pokušava poništiti svaka reforma donesena u posljednjih 26 godina”, rekao je Šmit, te podjsetio da su te reforme bile bitne, pa je jedna od njih građanima omogućila da ne moraju stajati u redovima za vize.

“Ko će objasniti građanima u Banjaluci da oni koji žele da putuju, da imaju novi pasoš i da će moći otići u samo u dvije zemlje, eventulano. Ne treba se igrati politike i tu sam vrlo strog”, kaže Šmit.

Upozorio je da mora vidjeti odgovornost, te da institucije moraju pokazati zrelost.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare