3. Aprila 2020.

Smijenjen komandant američkog nosača aviona, upozoravao na koronu

Big Portal

Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od 5.000 vojnika kapetanu Krozijeru najavio je američki sekretar za mornaricu Tomas Modli, rekavši da je zapovjednik donio jako lošu procjenu u trenutku krize.

Smjena do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost na dramatičan način pokazuje koliko je širenje virusa korona velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Taj bi potez mogao snažno uticati na druge pripadnike mornarice koji bi bili spremni progovoriti o pitanjima s kojima se suočavaju dok Pentagon taji podatke o zarazi virusom korona, bojeći se da će narušiti utisak o spremnosti američke vojske na krizu ili sukob.

Modli je rekao da je pismo poslato kroz komandni lanac, ali da Krozijer nije spriječio njegovo širenje izvan lanca.

“Nemam informacija niti želim sugerisati da je on poslao informaciju van”, rekao je Modli na konferenciji za novinare.

“Poslao ga je prilično velikom broju ljudi, a nije se pobrinuo da ne procuri i u tome leži njegova odgovornost”, rekao je Modli.

“Time je nepotrebno izazvao uzbunu”, dodao je.

Potez je kritikovao demokratski senator Mark Varner, koji je rekao da su mornarici potrebni ljudi koji su se spremni zauzeti za vojnike. Rekao je da je Krozijer svojim činom postupio patriotski jer je “samo pokušao napraviti ono što je najbolje za njegovu posadu”.

“Ne znam zašto bi trebalo kazniti nekoga zbog toga, posebno kad su u pitanju toliki životi”, dodao je.

(Index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare