"Smatraćemo Trampa senilnim starcem ako nastavi" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Smatraćemo Trampa senilnim starcem ako nastavi”

Severna Koreja ponovila je verbalne napade na američkog predsednika Donalda Trampa, nakon što je pretio vojnom akcijom.

Ovog puta Pjongjang je naveo da će Trampa smatrati senilnim starcem ako nastavi da koristi provokativni jezik.

Prva zamenica severnokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Hui poručila je preko državnih medija, a nakon što je Tramp severniokorejskog lidera Kim Džong Una nazvao “roket men” i zapretio vojnom akcijom, prenosi AP.

“Ako se ponovo upotrebi bilo koji jezik i izrazi koji podstiču atmosferu konfrontacije, to se mora dijagnostikovati kao povratak senilnog starca”, rekla je Čoe.

Ona je istakla da su Trampove primedbe “podstakle talase mržnje Severne Koreje prema SAD”, jer su pokazale “nepristojnost prema dostojanstvu vrhovnog vođe”.

Prema njenim rečima, Severna Koreja će odgovoriti na svoj oštar način ukoliko Tramp ponovo upotrebi slične fraze i pokaže svoju nameru da provocira Severnu Koreju.

Severna Koreja je već nazvala Trampa senilnim 2017. godine, prenosi BBC i dodaje da je ovo prvi put za više od godinu dana da je Pjongjang otvoreno kritikovao Trampa.

Čoe je upotrebila izraz “dotage of a dotard”, pri čemu reč “dotard”, prema engleskom Oksfordskom rečniku znači star i slab, odnosno označava osobu čije su mentalne sposobnosti oslabljene, konkretno, osobu kojoj je u starosti umanjen intelekt ili razumevanje.

Rec “dotage” znači “oslabljen intelekt ili razumevanje u starosti”, ili se u opštoj upotrebi tumači kao “starost”.

Tramp i Kim sreli su se poslednji put u junu u demilitarizovanoj zoni izmedju dve Koreje, asli nakon toga Severna Koreja je nastavila sa testiranjem balističkih raketa, poslednji put prošle nedelje.

B92

Danas objavljeno

Najveća auto-litija kreće iz Beograda do Crne Gore

D V

Bjelorusija: Počeli sukobi opozicije i policije

D V

“Sumnjamo u kvalitet, efikasnost i bezbjednost ruske vakcine”

D V

Ostavite komentar