Smanjuju rizik od raka i moždanog udara, sočne su i ukusne, ali imaju i jednu manu - i to veliku - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Smanjuju rizik od raka i moždanog udara, sočne su i ukusne, ali imaju i jednu manu – i to veliku

Jagode nas podsećaju na ukus proleća i ranog leta. Poput bobičastog voća, bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i jedinjenjima sa antioksidativnim i protivupalnim dejstvima. Mogu da pomognu u prevenciji nekoliko zdravstvenih stanja, ali imaju jedan nedostatak.

Kad su deo hranljive ishrane, mogu da pomognu u prevenciji raznih stanja. Jedno od tih zdravstvenih stanja je dijabetes tipa 2. Istraživanja sugerišu da ovo voće smanjuje povećanje šećera u krvi nakon obroka kod nekih ljudi koji se bore sa gojaznošću ili prekomernom telesnom težinom.

Osim toga, sastojci u jagodama takođe mogu da pomognu u zaštiti od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, visokog krvnog pritiskai zatvora.

Hranjivi sastojci u jagodama pomažu u podržavanju odbrane tela od sledećih stanja, prema portalu Medical News Today.

Bolesti srca

Jagode mogu da pomognu u zaštiti od srčanih bolesti zbog sadržaja antocijana i kvercetina. Studija iz 2019. godine navodi da antocijanin ima veze s manjim rizikom od srčanih udara. Osim toga, kvercetin ima protivupalna svojstva za koja se smatra da smanjuju rizik od ateroskleroze, prema istraživanju iz 2016. godine.

Kalijum u jagodama takođe podržava zdravlje srca, prema navodima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Moždani udar

Metaanaliza iz 2016. godine analizirala je 11 kliničkih ispitivanja kako bi se procenila povezanost između unosa flavonoida hranom i moždanog udara, a utvrđen je smanjen rizik.

Rak

Hranjiva jedinjenja u jagodama i drugom bobičastom voću mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, prema pregledu istraživanja iz 2016. godine. Prvenstveno su korisni u prevenciji raka gastrointestinalnog trakta i raka dojke, ali u manjoj meri mogu da pomognu u prevenciji raka pluća, prostate, jetre i gušterače.

Međutim, važno je napomenuti da su navedene studije bile studije na životinjama, koje se nisu posebno bavile jagodama, već bobičastim voćem uopšteno.

Visoki krvni pritisak

Kalijum u jagodama mogao bi da bude koristan za osobe s visokim krvnim pritiskom, a to je zbog načina na koji on pomaže da se neutrališu negativni efekti natrijuma u telu, prema izveštaju o istraživanju iz 2018. godine.

Zatvor

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su jagode, pomaže u održavanju redovne probave. Vlakna podstiču kretanje stolice kroz crevni trakt, što pomaže u sprečavanju zatvora.

Rizici i mere opreza

Nedostatak jagoda jeste taj što mogu da sadrže ostatke pesticida u većim količinama. Svake godine Ekološka radna skupina (EWG) objavljuje listu voća i povrća sa najvišim nivoom ostataka pesticida. Jagode često zauzimaju visoko mesto na ovoj listi. Imajući to na umu, EWG predlaže kupovinu organskih jagoda kako bi se smanjio rizik od izlaganja pesticidima.

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar