5. Marta 2022.

Smanjuje rizik od raka i dijabetesa, jača kosti i imunitet

Big Portal

Karfiol je bogat izvor netopivih vlakana, a sadrži i vitamine koji pomažu imunitetu, zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju.

Uz to, samo jedna šoljica karfiola osigurava više od 75 odsto preporučene dnevne doze C vitamina, zbog čega je izvrsna i za imunitet, metabolizam i nervni sustav.

Sadrži takođe i 20 posto dnevne vrednosti K vitamina neophodnog za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi, a u njoj su i nezanemarive količine vitamina B6, folata i kalijumom.

“Karfiol je pun i protivupalnim jedinjenjima koji pomažu telu u smanjenju slobodnih radikala i oksidativnog stresa pa tako smanjuje i rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka”, objasnila je za Real Simple dijetetičarka dr Šeron Palmer.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protivupalnim agensima kao deo zdrave ishrane, poput karfiola, može pomoći u sprečavanju i ublažavanju hronične upale i zaštiti vaših ćelija. Šoljica karfiola sadrži i oko 45 miligrama holina, što je desetak odsto adekvatnog dnevnog unosa holina ključne za nekoliko procesa u organizmu poput jačanja ćelijskih membrana, sinteze DNK, razvoja mozga i održavanja nervnog sistema.

Uz antioksidativna jedinjenja, karfiol može da pomogne i u smanjenju rizika od raka, posebno raka debelog creva, pluća, prostate i dojke, pokazala su istraživanja, a za to su zaslužni njeni glukozinolati koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare