Doktori objašnjavaju da postoji dobar i loš holesterol. Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75% masti (50% holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola.
HDL holesterol je “dobar” jer sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola.
Naučnici preporučuju sljedeće namirnice za koje su utvrdili da su dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:
Bijeli luk može za čak 11% da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen bijelog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.
Orasi su namirnica koja odlično djeluje na HDL i obezbjeđuju najveći procenat zaštitnog “dobrog” holesterola.
Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mjesec dana da smanji nivo holesterola čitavih 6%.
Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer djeluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.
Jabuke najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svježih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.
Obogatite svoju ishranu ovim namirnicama i rezultati će se poboljšati. Mnogo ljudi u svijetu pati od povišenog holesterola, tako da nemojte očajavati i uradite sve što je do vas da dovedete nivo holesterola u normalnu kako biste bili zdraviji i kako biste bolje funkcionisali, prenosi