15. Maja 2021.

Smanjen volumen sivih ćelija u mozgu nakon korone ima veze sa raspoloženjem

Big Portal

Istraživanje, koje su sproveli naučnici sa državnog Univerziteta u Džordžiji i Instituta za tehnologiju, otkriva da je manjak volumena sivih ćelija u tom delu mozga povezan sa većim nivoom invalidnosti među kovid pacijentima, čak i do šest meseci nakon izlaska iz bolnice.

Sive moždane ćelije ključne su za obradu informacija u mozgu, a bilo kakva abnormalnost može uticati na funkcionisanje neurona.

Frontalni režanj

Naučnici su analizirali tomografska skeniranja 120 neuroloških pacijenata, uključujući 58 sa akutnim oblikom koronavirusa i 62 pacijenta koji nisu bili pozitivni na virus.

Analiza pokazuje da pacijenti koji su preležali koronavirus imaju niži volumen sivih ćelija u frontalnom režnju, čak šest meseci nakon što su ga preležali.

Takođe, sive moždane ćelije, u toj regiji, znatno su smanjene kod pacijenata koji su primali kiseonik u bolnici, otkrila je studija.

Slično se dešavalo i sa pacijentima koji su imali groznicu tokom zaraze koronavirusom. I kod njih je zabeležen smanjen volumen sivih ćelija u frontalnom režnju u poređenju sa pacijentima koji nisu imali groznicu.

Smanjen volumen sivih ćelija primećen je i kod pacijenata koji su bili razdražljivi.

To govori da su promene u sivim ćelijama, u čeonom delu mozga, moguća podloga za poremećaje u raspoloženju, koje često pokazuju pacijenti sa koronavirusom.

Rezultati studije, koja je objavljena u naučnom časopisu “Neurobiology of stress”, pokazuju da se promene u frontalno-temporalnom režnju mogu koristiti kao biomarker za određivanje prognoze o zaraženosti neke osobe koronavirusom ili kao pomoć pri izboru načina lečenja od te bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare