Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen zbog odgovora međunarodne zajednice.

Šolc je za današnje izdanje “Funkea” rekao da se rat u Ukrajini nastavlja “nesmanjenom brutalnošću”, ali i da se jedna stvar promenila.

“Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila crvenu liniju”, rekao je Šolc, preneo je Rojters.

Putin je, međutim, juče rekao da se rizik od nuklearnog rata povećao, dok je Šolc je intervju “Funeku” dao u ponedeljak.

Nemački lider takođe smatra da, uprkos velikim podelama, važno je nastaviti dijalog sa Kremljom i da je neophodno razgovarati sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, ali da Moskva prethodno mora da stane sa borbenim operacijama u Ukrajini.

“Pre svega, Rusija mora da prekine rat i povuče svoje trupe. Tačno je da će nakon toga uslediti pitanje kako da osiguramo bezbednost u Evropi. Naravno, spremni smo da razgovaramo sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi. To smo već ponudili pre rata i ništa se nije promenilo po tom pitanju. Radimo sve da sprečimo direktan rat između Rusije i NATO, jer znamo da bi takav konflikt imao samo gubitnike u celom svetu”, dodao je Šolc.

(Tanjug/ AP)

Danas objavljeno

Zemljotres na granici Turske i Irana

M.

Prijedor: Muškarac izboden na smrt, pronađen pored puta

M.

Djevojka (29) pronađena mrtva u stanu u Kozarskoj Dubici

M.

Ostavite komentar