Služen pomen za 52 ubijene djece u Šargovcu - BIGportal.ba
Banja Luka Vijesti

Služen pomen za 52 ubijene djece u Šargovcu

Pomen za 52 učenika Osnovne škole “Đura Jakšić” u banjalučkom naselju Šargovac koja su zvjerski ubijena na današnji dan 1942. godine od strane ustaša služen je danas kod ove škole.

Darko Tomić, direktor OŠ “Đura Jakšić” u Šargovcu, rekao je da se devetu godinu zaredom okupljaju ispred škole kako bi odali počast za 52 učenika koja su stradala u Drugom svjetskom ratu.

“Zbog epidemiološke situacije nismo slali pozivnice drugim školama da učestvuju, ali je održan istorijski čas u samoj školi. Jako je bitno da se okupljamo i prenosimo ovu istinu kako se ovaj zločin ne bi zaboravio”, naglasio je Tomić.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS, kazala je da je naša obaveza da se prisjećamo ovog datuma kako se nikada ne bi ponovilo.

“Ova djeca ni na koji način nisu zaslužila da budu mučki ubijeni samo zbog toga što su bili Srbi i pravoslavne vjere. Ne smijemo zaboraviti da istinu moramo prenositi jer smo u obavezi prema svima koji su nedužno stradali”, rekla je Trivićeva.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da iako je započeta inicijativa Spomen-parka za stradalu djecu u Šargovcu, da ona mora biti nastavljena.

“U duhu svega onoga šta se desilo na ovom mjestu potrebno je mnogo više da uradimo od 52 stabla zasađena u čast nedužno stradale djece”, zaključio je Stanivuković.

Danas objavljeno

Erdogan: Zaustavite masakr

M.

U Hrvatskoj još 116 oboljelih, preminulo 30 osoba

M.

Tvrde da je Izrael na Gazu bacio zabranjenu bombu, objavljen snimak

M.

Ostavite komentar