Služen pomen jadovničkim žrtvama - BIGportal.ba
Region Vijesti

Služen pomen jadovničkim žrtvama

Kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj danas je služen pomen i kadiš /jevrejska molitva/ za oko 40.000 žrtava pobijenih u Drugom svjetskom ratu na toj i ostalim kraškim lokacijama Velebita u kompleksu ustaških koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag.

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim, a kadiš glavni rabin Lucijano Prelević.

Nakon pomena i kadiša položeni su vijenci kod centralnog spomenika na Јadovnu koji je, zahvaljujući naporima Srpskog narodnog vijeća /SNV/, u cijelosti dovršen, a devastirani dijelovi obnovljeni.

Iz SNV-a je navedeno da su se prisutnima obratili potpredsjednik Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, Franjo Habulin iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Ognjen Kraus iz Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Boris Milošević iz SNV-a i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Tim povodom video-produkcija SNV-a pripremila je dokumentarni video-podsjetnik na ovaj ustaški logor smrti pod nazivom “Dubine Velebita”, autora Martine Uzelac.

Kompleks konclogora Gospić-Јadovno-Pag, poznat i pod nazivom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških logora namijenjenih uništenju Srba i Јevreja u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

RTRS.

Danas objavljeno

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

M.

Snažan zemljotres pogodio Japan

M.

Rusija “zagrmila” na Ukrajinu: “Odmah zaustavite, stvarate katastrofu”

M.

Ostavite komentar