Služen četrdesetodnevni parastos patrijarhu Irineju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Služen četrdesetodnevni parastos patrijarhu Irineju

Zaupokojena saborna sveta liturgija i četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju služeni su danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji obavlja dužnost čuvara patrijaršijskog trona, a prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i vjernici.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi na kraju liturgije istakao da se patrijarh Irinej danas pribrojava saboru svojih prethodnika patrijarha srpskih i arhiepiskopa pećkih i svih Srba svetitelja.

  • Danas ga dočekuju i pozdravljaju patrijarsi Pavle, German, Vikentije, Gavrilo, Varnava i svi do Svetitelja Save i prepoznaju ga kao mudrog i vjernog upravitelja povjerene mu crkve njihove i Svetosavske – rekao je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio da je desetogodišnje patrijaraško služenje patrijarha Irineja bilo veoma burno i teško za crkvu, te istakao da ga je sve to teško boljelo i patio je zbog toga.

  • Danas smo se posebno molili i molimo se Bogu i spasitelju svih i svega, Bogu milosti i dobrote, da danas, kada duša blaženoupokojenog našeg patrijarha Irineja izlazi na sud Božiji, da mu Bog bude milostiv jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi, kako kaže crkvena molitva – rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je patrijarh Irinej upravljao crkvom mudro, nastojeći da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

On je poručio da duhovna poruka ili oporuka blažene uspomene patrijarha Irineja, jeste da se čuva jedinstvo srpskog naroda kroz crkvu, jezik, pismo i kulturu.

  • Da kao zjenicu oka svoga čuvamo našu svetosavsku crkvu u miru, slozi i jedinstvu, da naše mučeničko Kosovo i Metohiju očuvamo u jedinstvu sa Srbijom, da našu braće i sestre u Crnoj Gori pomognemo u njihovoj borbi da se odupru onima koji se bore protiv jedinstva crkve i našeg naroda, da Republiku Srpsku nikada ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost kojima ona smeta kao osvojeni bastion slobode i jedinstva srpskog naroda – naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom pozvao je Srbe da budu ponosni na svog patrijarha Irineja i da ga ne zaborave u svojim molitvama.

  • Čvrsto vjerujemo da on danas neće zaboraviti nas i da će se zajedno sa svetiteljem Savom i svima svetima moliti za nas i za našu svetu crkvu. Neka je vječni pomen i carstvo nebesko blažene uspomene patrijarhu našemu Irineju. Amin, Bože – rekao je mitropolit Hrizostom.

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa virusom korona, a sahranjen je 22. novembra u Hramu Svetog Save.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar