Službeno je: Žene trebaju više sna od muškaraca - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Službeno je: Žene trebaju više sna od muškaraca

AKO ste vezani za svoj krevet i ujutro vam je teško ustati, ova vijest bi vas mogla zanimati.

Neurobaučnik Jim Horne smatra da žene mogu doživjeti povećanu razinu psihološkog stresa zbog nedostatka sna, ali da to nije toliko vjerovatno za muškarce.

U izjavi za Mail Online profesor Horne je rekao da žene obavljaju više zadataka istovremeno, zbog čega više koriste mozak tokom dana, pa ženskom mozgu treba više vremena za oporavak.

“Što više preko dana koristite mozak, to će mu trebati više sna da se oporavi. Žene imaju tendenciju obavljati višestruke zadatke, rade puno toga odjednom i fleksibilne su pa mozak koriste više nego muškarci. Zbog toga je njihova potreba za spavanjem veća”, pojasnio je.

Horne ističe da ženama u prosjeku treba dvadeset minuta više sna nego muškarcima, ali ta brojka varira od žene do žene. Takođe, navodi da će muškarcima čiji posao uključuje “donošenje odluka i lateralno razmišljanje” vjerovatno trebati više sna.

Horne je do ovih podataka došao istraživanjem koje je proveo među 210 muškaraca i žena 2010. godine, a objavljeno je u časopisu Journal of Sleep Research.

 

Index

Danas objavljeno

Ove namirnice nemaju rok trajanja

Vanja A

Šta je bolest poljupca i kako se liječi?

Vanja A

Dermatolog otkriva idealnu temperaturu vode za tuširanje u toku zime

Vanja A

Ostavite komentar