Službeno je: Vježbanje vas čini srećnijima nego novac - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Službeno je: Vježbanje vas čini srećnijima nego novac

JASNO je da vježbanje ima prednosti i za fizičko i za mentalno zdravlje. Ali šta ako postoji dokaz da je mentalno zdravlje važnije od ekonomskog statusa?

Prema istraživanju naučnika s uglednih univerziteta Yale i Oxford, to je upravo tako.

U časopisu The Lancet je objavljen rezultat istraživanja koje je okupilo podatke o fizičkom ponašanju i mentalnom raspoloženju više od 1,2 miliona Amerikanaca.

Učesnici su morali odgovoriti na pitanje: “Koliko puta ste se mentalno osjećali loše u posljednjih 30 dana pod uticajem depresije, stresa ili emocionalnih problema?”.

Takođe, morali su dati odgovor na pitanje o tome koliko zarađuju i koliko se bave fizičkim aktivnostima. Mogli su odabrati između 75 različitih vrsta fizičkih aktivnosti: od uređenja bašte, brige o djetetu i kućanskih poslova do dizanja utega, trčanja i vožnje bicikla.

Oni koji su aktivniji su srećniji

Naučnici su otkrili da su se osobe koje redovno vježbaju osjećale loše otprilike 35 dana u godini, za razliku od neaktivnih osoba koje su bile lošeg raspoloženja 18 dana više.

Takođe, fizički aktivni učesnicii su se osjećali srećno jednako koliko i oni koji se ne bave vježbanjem, a zarađuju oko 25 hiljada dolara godišnje.

To zapravo znači da biste trebali zarađivati puno više da biste bili srećniji od osoba koje redovno treniraju. Međutim, ne znači nužno da će vas više vježbanja učiniti srećnijima.

Previše fizičke aktivnosti može naškoditi vašem mentalnom zdravlju 

Studija je pokazala da fizička aktivnost pridonosi mentalnom blagostanju samo kada se nalazi unutar određenog vremenskog okvira.

Drugim riječima, idealno je trenirati tri do pet puta sedmično 30 do 60 minuta. Više od toga može imati negativan učinak. Mentalno zdravlje učesnika koji su trenirali više od tri sata dnevno bili su lošijeg mentalnog zdravlja od onih koji uopšte nisu aktivni.

Naučnici su uočili i da timski sportovi koji uključuju socijalizaciju mogu bolje uticati na mentalno zdravlje nego drugi sportovi. Uprkos činjenici da ni biciklizam, ni aerobik ili fitness nisu timski sportovi, ove aktivnosti takođe mogu imati značajan pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje.

 

Index

Danas objavljeno

Nije dobra samo za oči, mrkva ima više blagodati

Vanja A

Kako jaja mogu pomoći pri mršavljenju?

Vanja A

Treba li nam 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno?

Vanja A

Ostavite komentar