Službenici EU će umjesto WhatsApp-a koristiti Signal - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Službenici EU će umjesto WhatsApp-a koristiti Signal

Evropska komisija preporučila je svojim zaposlenima da počnu da koriste Signal, aplikaciju otvorenog koda s end-to-end enkripcijom za slanje poruka a u svrhu povećanja sigurnosti svojih komunikacija, piše Politico.

Preporuka se pojavila na internim oglasnim tablama početkom februara, obaveštavajući zaposlene da je „Signal odabran kao preporučena aplikacija za javnu instant razmenu poruka“.

Zagovornici bezbednosti i privatnosti, uključujući Edvard Snowden-a, dugo promovišu Signal kao „najsigurniju“ aplikaciju za razmenu poruka. To je zahvaljujući snažnoj end-to-end enkripciji. Međutim, najbitnija razlika između Signala i ostalih sličnih aplikacija je u tome što je Signal otvorenog koda, dok Facebook-ova WhatsApp i Apple-ova iMessages nisu.

Aplikacija za bezbedno slanje poruka otvorenog koda znači da svako može da vidi izvorni kod aplikacije i proveri da li aplikacija zaista radi sve što tvrdi, poput zaštite vaših poruka od znatiželjnih očiju, uključujući i samog proizvođača softvera. To je veoma privlačno za veliku organizaciju poput Evropske komisije.

Signal su razvili 2013. aktivisti za zaštitu privatnosti podržani od neprofitne fondacije koju podržava jedan od dvojice osnivača WhatsApp-a, Brian Acton, koji je napustio WhatsApp 2017. godine zbog neslaganja s komercijalizacijom aplikacije.

Do preporuke Evropske komisije dolazi nakon niza otkrivenih špijuniranja komunikacija zaposlenih institucija EU.

Izvor: Fast Company/PCPress

Danas objavljeno

Instagram dobija još više reklama

Vanja A

Cooler Master predstavio MM712 – gejming miša od samo 59 grama

Vanja A

Mask opet želi Twitter, poznata i cijena

Vanja A

Ostavite komentar