Služba za reviziju dala nakon 15 godina pozitivnu ocjenu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Služba za reviziju dala nakon 15 godina pozitivnu ocjenu

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je, prvi put nakon 15 godina, dobilo pozitivno mišljenje Glavne služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Međutim, i dalje ostaju problemi koji su se nagomilali u prethodnim godinama i dugovi koji se i dalje otplaćuju.

Prema revizorskim ocjenama, ministarstvo zdravlja je u revidiranoj godini znatno napredovalo. Prošlogodišnje finansijsko poslovanje ocijenjeno je s rezervom, dok je pozitivno ocijenjena usklađenost s propisima. Ono što je sporno je to što ministarstvo i dalje krpi finansijske rupe koje su prethodni ministri napravili pa su tako i prošle godine tražili dodatna sredstva u iznosu od oko 42 miliona maraka.

“Najznačajnija stavka dodatnog zahtjeva odnosila se na izdatke za izgradnju i pribavljanje objekata zdravstvenih i socijalnih ustanova, kao i za povrat sredstava na Escrow račun u vezi realizacije projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice u Bijeljini“ u iznosu od 17 027 945 КM. Zahtjev za većim budžetskim okvirom koji se odnosi na povrat sredstava na Escrow Escrow račun u vezi realizacije pomenutog projekta nije prihvaćen”, kaže se u revizorskom izvještaju.

-Pokušaji vraćanja novca na Eskrow račun kao i stalni rebalansi budžeta dokaz je da su problemi u ministarstvu zdravlja počeli prije mnogo godina i da se sad pokušava sanirati šteta, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Revizori su otkrili i to da je gradnja bolnice u Bijeljini koštala više od 36 miliona evra, iako je je zvanično saopšteno prilikom otvaranja ove zdravstvene ustanove u julu 2013.godine da neće premašiti taj iznos.

“Jasno se vidi iz ovog da je dug od milijardu i 100 miliona nastao mnogo ranije, da je 650 miliona duga na trezoru za gradnje nastalo mnogo ranije da su krediti kod banaka zdravstvenih ustanova i FZO RS u 250 milionskom iznosu nastali mnogo ranije i iz toga svega vidi se jedna ključna stvar gdje je Alen Šeranić vrlo mudro tražio proširenje okvira budžeta kako bi namirio sredstva na Escrow računu koja se duguje za gradnju bolnice Bijeljina“, kaže Stanić.

On podsjeća da je i 646 miliona evra od prodaje Telekoma Srpske završlio na Eskrow računu i da nije potrošen za namjene koje su trebale. Ista praksa pimjenjena je i u slučaju ministarstva, novac je potrošen, ali ne za završetak izgradnje bolnice u Bijeljini.

Zato se ponovo traži pomoć Srbije koja će donirati 10 miliona maraka.

„Da je stanje teško vidi se da su i donatorska sredstva Vlade Srbije preusmjerene prema minsitarstvu, FZO RS za nabavku zaštitne opreme sve smo radili u zadnji čas i pod pritiskom ovog problema koj nas je snašao ništa nismo imali spremno ni robne rezerve potpuno smo ušli grlom u jagode u ovaj problem i rešavao se ad hoc od slučaja do slučaja kako će dalje biti vidjećemo“, ističe bivši ministar zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je za 2014.godinu dobilo negativna mišljenja čak i za finansijske izvještaje i usklađenost sa zakonima. Naredne četiri godine, dobijalo je mišljenje s rezervom.

Posljednji put pozitivno revizorsko mišljenje ovo ministarstvo dobilo je za 2005.godinu.

BN TV

Danas objavljeno

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

M.

Uvode sankcije Putinu?

M.

Erdogan danas pozvao Putina u posjetu Turskoj

M.

Ostavite komentar