Slučaj Malkolma Iksa: Ubica oslobođen poslije 55 godina - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Slučaj Malkolma Iksa: Ubica oslobođen poslije 55 godina

Nakon 55 godina od ubistva borca za prava američkih crnaca Malkolma Iksa, došlo je do potpunog obrta.

Netfliksova dokumentarna serija pod naslovom “Ko je ubio Malkolma Iksa?” prošle godine je podstakla njujorškog tužioca da preispita presudu.

Muhamed Abdul Aziz, osuđen 1966. godine s još dvojicom za ubistvo borca za građanska prava američkih crnaca Malkolma Iksa, potpuno je rehabilitovan 55 godina kasnije. Aziz danas ima 83 godine.

Odluka o poništenju presude usledila je nakon 22-mesečne istrage koja je utvrdila da su vlasti uskratile dokaze koji su mogli da pomognu dvojici od trojice osuđenih za ubistvo Malkolma Iksa – Muhamadu Azizu i Kalilu Islamu.

Islam je umro 2009. godine, ali je Muhamed Aziz nastavio da se bori za rehabilitaciju. Aziz je na uslovnoj slobodi od 1985. godine.

Podsetimo, aktivista za prava američkih crnaca Malkom Iks ubijen je 21. februara 1965. godine u Njujorku gde se stotine ljudi okupilo kako bi čulo njegov govor.

Zbog atentata na Malkolma Iksa su 1966. godine na doživotni zatvor osuđeni Mudžahid Abdul Halim, Muhamed Azis i Kalil Islam, pripadnici afroameričke skupine Nacija islama koju je Malkolm Iks vodio do 1964. godine.

Danas objavljeno

Otkriće obrnulo teoriju: Crna rupa je “rađala” zvezde u obližnjoj patuljastoj galaksiji

Zeljka

Ruski kosmonauti započeli prvu šetnju u svemiru ove godine

Vanja A

Ovo je 9 najskupljih haljina svih vremena

Vanja A

Ostavite komentar