4. Februara 2021.

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Tromjesečna beba preminula, roditelji je NIKAD NISU ODVELI na redovne preglede

Big Portal

Kako nezvanično saznaje hrvatski MojPortal, obdukcija je pokazala da se ne radi o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerovatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti.

Nakon što su radnici Hitne pomoći u utorak pružili prvu pomoć tromjesečnoj bebi koja je bila u jako teškom stanju, beba je odvezena u bjelovarsku bolnicu gdje se procijenilo da treba odmah da bude prebačena u Zagreb. Kada je stigla u KBC Zagreb, ljekari su dali sve od sebe da joj pomognu ali, nažalost, nisu uspjeli.

Mjere nadzora

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske napravili su uviđaj u porodičnoj kući roditelja preminule tromjesečne bebe, a u slučaj se uključilo i Bjelovarsko županijsko državno tužilaštvo, koje je naložilo obdukciju. Prema informacijama Jutarnjeg lista, otac preminulog djeteta ranije je prijavljivan za porodično nasilje, a oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom brigom, što znači da je socijalna služba trebalo redovno da dolazi u porodicu i nadgleda roditelje.

Uprkos tome, kako je potvrđeno Jutarnjem listu, beba od izlaska iz porodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na vakcinisanju ni na redovnim kontrolama niti je pedijatar uopšte znao da dijete boluje od upale pluća – bolesti koja je kod odojčadi naročito opasna.

Otac je dijete upisao kod pedijatra, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.

– Oni s tom bebicom kod mene nisu nikad bili, ja to dijete nisam ni vidjela. Otac ju je upisao kod mene nedjelju dana nakon rođenja, ali nakon toga nisu dolazili ni na obavezni sistematski pregled ni na vakcinaciju. Rekla sam to patronažnoj sestri koja je nekoliko puta išla na njihovu kućnu adresu kako bi ih obavijestila da treba da dovedu bebu na pregled i vakcinisanje, ali joj niko nije otvarao. Vrata su bila zaključana. Ona je dala sve od sebe, a nakon što nije uspjela, obavijestila je socijalnu službu da ne može da dođe ni do roditelja ni do djeteta. Ne znam što su oni uradili. Trebalo je da reaguju, da dođu na vrata, pozovu policiju, bilo šta. Normalan čovjek bi se zapitao što se u toj kući događa – rekla je doktorka.

Ona je istakla kako ta porodica kod nje ima karton još jednog djeteta, s kojim su dolazili svaki mjesec na sistematski, mjerenje i vakcinisanje. Isto tako je rekla kako je dobila nezvaničnu informaciju da je preminula beba u bolnicu dovezena sa niskom tjelesonom temperaturom.

Istraga

Porodica je bila pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu brigu, odnosno navodno je trebalo da socijalni radnici dva puta nedjeljno dolaze u njihovu kuću i provjeravaju brinu li se roditelji adekvatno za svoju djecu.

Nezvanično, otac preminule bebe odranije je poznat policiji zbog krivičnih djela povezanih s drogom i nasiljem. Čak je evidentiran zbog nasilja u porodici, ali ne ovoj, nego u porodici s bivšom partnerkom s kojom ima troje djece.

Ustanovi li istraga njihovu odgovornost, protiv roditelja se može očekivati krivična prijava zbog povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom, za šta im prijeti zatvorska kazna do 15 godina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare