11. Februara 2020.

Slučaj Ivanović: Svi negirali krivicu za ubistvo, sledeće ročište 16. marta

Big Portal

Ivanović je ubijen 6. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo ročište je 30. decembra bilo odloženo jer odbrani nije stigao prevod na sprski jezik dopunjene optužnice, a odbrana je u međuvremenu dobila dopunjenu prevedenu optužnicu od 40 strana i 12.500 strana dokumentacije, s dokazima iz tog predmeta.

Sledeće ročište zakazano je za 16. mart, prenosi Kosovo online, a danas je pročitana optužnica protiv šestoro Srba, koji su potom negirali da imaju veze sa ubistvom Ivanovića.

Tužilac Bljerim Isufaj pročitao optužnicu kojom su obuhvaćeni Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, kao i trojica optuženih koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić.

Tužilac smatra da su oni delovali kao organizovana kriminalna grupa koja nije formirana slučajno, već deluje od 2002. godine.

Prema optužnici grupu predvode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i Željko Bojić koji su grupu osnovali u cilju uspostavljanja političke i ekonomske kontrole na severu Kosova.

Organizovana kriminalna grupa pripremala je i ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi Kosovo online navode optužnice, u kojoj se dalje tvrdi da je Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović isključila kamere u kancelarijama sedišta Građanske inicijative “jer je radila kao administrator i u ovim prostorijama je bila jedina pristuna osoba kada je izvršeno ubistvo”.

Arsovićeva se tereti za saučesništvo u ubistvu. Kosovo online dodaje da se u optužnici navodi i vatreno oružje koje je pronađeno kod pojedinih okrivljenih tokom pretresa njihovih kuća i stanova.

Advokati optuženih imaju rok od mesec dana da podnesu prigovore na optužnicu, nakon čega će sudija odlučiti da li će zakazati suđenje.

U nastavku današnjeg ročišta okrivljeni su negirali krivicu u vezi sa krivičnim delom ubistva. Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su priznali krivicu samo za nelegalno posedovanje oružja.

SiIvana Arsović je izjavila da se ne oseća krivom ni po jednoj tački optužnice, dok je načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara tokom izjašnjenja naglasio da se za vreme ubistva Olivera Ivanovića nalazio u Hrvatskoj u periodu od 7. do 27. januara 2018.

Povodom priznanja krivice dvojice optuženih za nelegalno posedovanje oružja, sudija Veljon Kurtaj je naveo da će to krivično delo presuditi istom presudom, kojom će odlučiti i o svim ostalim krivičnim delima za koja se optuženi terete.

“Svakako će se priznanje dela krivice biti uzeto kao olakšavajuća okolnost prilkom izricanja konačne presude”, reko je sudija.

U nastavku ročišta branilac Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi tražio je da se njegovom branjeniku ukine pritvor i zameni kućim pritvorom ili uz polaganje jemstva od 15.000 evra bi obezbedio Rošićev otac.

Advokat Jovana Filipović rekla je da su potpuno neosnovane optužbe da je njena klijentkinja Silvana Arsović isključila kamere, jer, kako je tvrdila SMS prepiska koja je izneta kao dokaz, nema nikave veze sa slučajem ubistva Ivanovića.

Na početku ročišta advokati optuženih zahtevali su da im se dostave snimci sa bezbednostnih kamera u severnom delu Mitrovice, koji, kako tvrde, daju vidne opise dokaza, i koji su važni za ovaj proces.

Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok, osim uvodnih kadrova, rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica.

“Na prošloj raspravi je ostalo da se optužnica dostavi na srpkom jeziku i verujem da je to urađeno”, rekao je sudija nakon čega je konstatovano da su svi prusutni primili potrebnu dokumentaciju za suđenje.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba – Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare