Slučaj generala JNA iz splitskog zatvora - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slučaj generala JNA iz splitskog zatvora

Penzionisani general JNA Borislav Đukić (71), koga je sud u Splitu progasio krivim za ratni zločin nad civilima, mogao bi da ostane u splitskom zatvoru.

Kako piše “Politika”, njemu pritvor po sili zakona ističe 8. decembra u ponoć. Međutim, kako navodi taj list, splitski Županijski sud zakazao je za danas hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o određivanju pritvora Đukiću u drugom postupku.

U tpm postupku Đukić je sa još sedmoricom okrivljen po komandnoj odgovornosti za ratni zločin na području Šibensko-kninske županije.

Đukićev branilac Željko Ostoja kaže za “Politiku” da bi, da se postupak vodi po zakonu, njegov branjenik trebalo da bude pušten po isteku pritvora, ali da nove okolnosti nagoveštavaju da bi moglo biti drugačije.

Vrhovni sud Hrvatske zakazao je za 6. decembar sednicu na kojoj će razmatrati prostepenu osudjujuću presudu. S obzirom da je presuda doneta bez ikakvog dokaza o krivici optuženog, koji tada nije bio ni blizu brane Peruća, i bez saslušanja ključnih svedoka, koje je predložila odbrana, za očekivati je da Vrhovni sud ukine ovu presudu, navodi Ostoja.

Kako u nedelju 8. decembra ističe maksimalan rok trajanja istražnog pritvora u kome može da bude Đukić, izručen iz Crne Gore Hrvatskoj pre tri godine i devet meseci, ukoliko Vrhovni sud ne donese osudjujuću presudu, on bi morao da bude pušten.

Pošto postoji velika mogućnost da najviša sudska instanca u Hrvatskoj donese zakonitu odluku i ukine pritvor, Županijski sud u Splitu je u drugom postupku zakazao sednicu za danas, 5. decembar, iako je to suprotno zakonu, navodi list.

Ukoliko splitski sud danas donese odluku da se Đukiću odredi istražni zatvor, on neće moći da izadje na slobodu, pošto Vrhovni sud 6. decembra odluku suda u Splitu može da tumači kao nove okolnosti, čime bi Đukiću bio produžen istražni zatvor. Sve navedene okolnosti predstavljaju zloupotrebu suda, smatra Ostoja.

Dodaje da je očito da se ne biraju sredstva da se Đukić po svaku cenu zadrži iza rešetaka.

B92

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar