Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić obratio se danas novinarima.

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu da će u narednih sedam do osam dana biti podignuta optužnica protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, najverovatnije u petak.

On je, takođe, pokazao novinarima dokaze, odnosno fotografije na kojima se vide odsečeni delovi obezglavljenih tela četvorice ubijenih muškaraca, za čija se ubistva tereti ova grupa.

U pitanju su fotografije iz komunikacije pripadnika ove grupe zaplenjene sa servera SKY i na njima se vide raskomadani Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja i Zdravko Radonjić.

Fotografije tela Lazara Vukićevića, za koje je tužilac rekao da su najmonstruoznije, nisu prikazane novinarima jer ih njegov otac još nije video, za razliku od ostalih srodnika ubijenih kojima su fotografije predočene.

Nenadić je naveo da se istraga vodi proptiv 31 okrivljenog i da je nakon 5. februara proširena u još 6 navrata, protiv istih ili novih lica. Njeni pripadnici se terete za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, trgovinu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Tokom istrage obavljena su razna veštačenja po 300 naredbi za veštačenje i prikupljeni brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela, ukazao je pored ostalog Nenadić.

Ukazao je da se pripadnici ove grupe terete za zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Inače jezive fotografije koje su danas prikazane novinarima nisu do sada objavljene u javnosti.

Ovaj dokazni materijal je putem međunarodne pravne pomoći pribavljen od jedne zapadnoevropske države, a odnosi se na osumnjičene pripadnike Belivukove grupe u periodu izvršenja krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Pored pomenutih fotografija, prema rečima tužioca, tu su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičena lica.

Sav materijal je predočen osumnjičenima i o njemu su se izjasnili pred tužiocem.

Nenadić je pojasnio da se odlučio da konferenciju za štampu održi danas jer je prethodna dva dana bio službeno u Španiji radi sastanka sa tamošnjim ministrom unutrašnjih poslova.

“Kada sam stigao u Srbiju sačekali su me brojni medijsku natpisi o ovoj istrazi. Ja i dvojica kolega koji rade na ovom slučaju odlučili smo da vam pokažemo ono što možemo u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku”, rekao je Nenadić.

On je pojasnio da se pres konferencija ne snima ni video, ni audio putem, upravo da u širu javnost ne bi izlazile fotografije brutalnog sakaćenja ubijenih ljudi.

Nenadić je napomenuo da je njegovo tužilaštvo od Eurodžasta i Europola dobilo posebne pohvale, te da je ovaj predmet ocenjen kao najznačajniji i najobimniji koji se vodi u Evropi.

Ispričao je i anegdotu od zimus kada je, kako je rekao, dvojicu svojih saradnika upitao za neki događaj u vezi sa tim predmetom.

Oni su ga međutim “belo” gledali.

“Onda sam shvatio da sam to pročitao u jednim novinama”, rekao je tužilac i zamolio novinare da korektno izveštaju, napominjući da se do podizanja optužnice Tužilaštvo neće oglašavati o ovom predmetu.

Snimak dogovaranja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića o likvidaciji pojedinih ljudi objavljen je sinoć.

U pitanju je snimak razgovora na kojima dogovaraju likvidaciju Lazara Vukićevića u kući u Ritopeku.

Lazar Vukićević je nestao u oktobru 2020. godine, a poslednji put je lociran na Banovom Brdu i od tada mu se gubi svaki trag.

Nedavno su objavljene nove fotografije žrtava Belivuka, koji se sumnjiči da je vođa klana povezanog sa trgovinom drogom, ali i s ubistvima.

Ove fotografije pokazane su i porodicama žrtava Velje Nevolje, a Vulin je rekao kako su neki nakon ovih fotografija i povraćali.

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar