Slovenska ambasada pojasnila kako se primjenjuju nove mjere za ulazak građana iz BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenska ambasada pojasnila kako se primjenjuju nove mjere za ulazak građana iz BiH

Nove odluke kojima je Slovenija pooštrila mjere na granicama za građane Bosne i Hercegovine izazvale su različita tumačenja.

Iz Ambasade Repbulike Slovenije u Sarajevu za Klix.ba pojasnili su tu odluku.

U skladu sa odlukom o određivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 na graničnim prelazima na vanjskoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije, Bosna i Hercegovina je 19.6.2020. godine uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država.

Međutim, za bh. državljane se u praksi neće primjenjivati nikakva posebna mjera od onih koje su već bile na snazi, a to je obavezan karantin ili negativan test.

Ukoliko putujete u neku drugu državu i trebate proći kroz Sloveniju, to morate učiniti 12 sati od trenutka ulaska u tu zemlju.

Zvanična naredba iz Slovenije

“Licima koja imaju u Bosni i Hercegovini stalni ili privremeni boravak ili putuju iz BiH u Republiku Sloveniju (uključujući i državljane Republike Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim boravkom u Republici Sloveniji), se na granici Republike Slovenije određuje 14- dnevni karantin.

Pojašnjenje

Iz ove odluke izuzete su samo sljedeće kategorije:

  • lica u ekonomskom prometu, odnosno djelatnostima, koja se prilikom prelaska granice identifikuju dokazima o obavljanju prometa, odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili inostranstvu (potvrda o izvršenoj prijavi početka izvođenja prometa i potvrdu A1 u skladu sa zakonom, koji uređuje prekogranično pružanje usluga) i koja se na granicu vraćaju u roku od 24 sata od ulaska, odnosno ukoliko dostave negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana. Lice, koje je zaposleno kod stranog poslodavca, koji vrši uslugu u Republici Sloveniji i koje u skladu s tim boravi u Republici Sloveniji, prilikom prelaska granice mora dostaviti i adresu boravka u Republici Sloveniji ili negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana.
  • lica, koja su upućena na obavljanje poslova u sektoru međunarodnog prevoza što prilikom prelaska granice dokazuju “Svjedočanstvom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza” iz Priloga 3 Izvještaja Komisije o uspostavljanju zelenih voznih traka iz Smjernica koje se odnose na mjere za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanjem dostupnosti roba i važnih usluga (UL C broj 96 od dana 24. 03. 2020. strana 1) ili drugim odgovarajućim dokumentom, iz kojeg se može zaključiti, da su na rad upućena od strane poslodavaca.
  • lica, koja vrše prevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije, te za robni promet u tranzitu i koja će Republiku Sloveniju napustiti u roku od 12 sati od ulaska.
  • lica, koja u tranzitu putuju kroz Republiku Sloveniju u drugu državu u roku od 12 sati od ulaska.
  • lica sa diplomatskim pasošem.
  • lica, koja pružaju usluge, za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo, a koja bi zbog nepružanja tih usluga zbog određivanja karantina mogla uzrokovati veće društvene ili privredne štete, uz dostavljanje negativnog nalaza testa na prisustvo SARS-CoV-1 (COVID -19), koji nije stariji od tri dana i koji je izdat u nekoj od država članica Evropske unije ili u državi šengenskog područja.

Klix.ba

Danas objavljeno

Dodik: Nijedno pitanje ne može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke

M.

Lukašenko: Nikada nećemo biti druga Ukrajina

M.

Predao se Petar Dukić kod koga je pronađen skank

M.

Ostavite komentar