4. Juna 2019.

Slovenija zatvorila 17 granica za hrvatske kamione

Big Portal

Hrvatskim prevoznicima zabranjen je prelazak na više od 17 manjih graničnih prelaza sa Slovenijom, a zbog te odluke slovenačkog Ministarstva infrastrukture prinuđeni su da idu preko međunarodnih graničnih prelaza.

Od zabrane, koja je počela u subotu, 1. juna, izuzete su županije koje graniče sa Slovenijom, kao i Ličko-senjska županija.

Akreditovani lobista za saobraćaj u EU Marijan Baneli rekao je da je to odgovor Slovenije na hrvatsku zabranu tranzitnog saobraćaja preko jednog graničnog prelaza koji su Slovenci koristili kao kraći put za Mađarsku.

“Oni su odmah zatvorili 17 graničnih prelaza jer su u mogućnosti da nam to naprave. Ne bih ulazio u odgovornost, ali je i te kako ima, ovo je velika šteta za hrvatsku privredu”, rekao je Baneli.

Prema njegovim riječima, cijela Hrvatska ima veliki problem s kretanjem kamiona što iziskuje ogromne troškove, javlja HRT.

“Sada moraju prelaziti i 100 kilometara da bi došli do granice. Problem je u zagušenosti saobraćaja, a stravično je da će se broj kamiona sve i više povećavati”, istakao je Baneli.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković najavio je da će tražiti od Slovenije povlašteni status za hrvatske prevoznike.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
ukc
ukc
4 godine prije

Kako Slovenija može zatvoriti 17 granica?
Apsolutna nepismenost “novinara”.