7. Januara 2022.

Slovenija: Zaraženo više od 4.000 lica, nova pravila za karantin

Big Portal

Prema nezvaničnim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je potvrđeno 4.066 novih slučajeva zaraze, skoro 200 više nego prethodni dan, te oko 2.000 slučajeva više nego prije sedam dana.

Prema novom protokolu koji su preporučili epidemiolozi, kućni karantin za osobe koje se nađu u rizičnom kontaktu od ponedjeljka se skraćuje sa deset na sedam dana.

Za izlazak iz takvog karantina neće trebati novi negativan test jer se prema ocjenama epidemiologa simptomi zaraze u 95 odsto slučajeva pokažu za sedam dana.

Vlada Slovenije je odredila i izuzeća od obaveznog kućnog karantina, a riječ je o osobama koje su od kovida 19 oboljeli prije manje od 45 dana, te one koji su dobile osnovne doze vakcina.

U karantin neće ići ni oni koji su dobili buster dozu vakcina Fajzer i Moderna, te osobe koje su preboljele kovid 19, što moraju dokazati pozitivnim pi-si-ar testom od kojeg je prošlo najmanje deset, a najviše 45 dana.

Zbog širenja omikron varijante koja u Sloveniji postaje dominantna, Vlada je održala sastanak sa vodećim privrednicima, koje je pozvala da organizuju proizvodne procese kako bi se izbjeglo zatvaranje.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da privrednici od Vlade očekuju strategiju vakcinacije kako bi se usporilo sadašnje širenje epidemije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare