Slovenija vs Hrvatska: Ko koga špijunira i zašto - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija vs Hrvatska: Ko koga špijunira i zašto

“Špijunski rat” između Slovenije i Hrvatske. Zasedao slovenački savet za nacionalnu bezbednost. Tema: Hrvatski uticaj na slobodu medija. Plenković negira.

Na hitnoj sednici slovenačkog Saveta za nacionalnu bezbednost raspravljalo se o pokušaju Hrvatske da spreči slovenačke medije da izveštavaju o aktivnostima hrvatskih obaveštajnih službi u Sloveniji. Nakon sastanka saopšteno je da Slovenija očekuje od Hrvatske da se u budućnosti uzdrži od aktivnosti koje su u suprotnosti sa vrednostima EU.

Sednicu Saveta sazvao je slovenački premijer Marjan Šarec, a prisustvovali su predsednik Borut Pahor, predsednik Skupštine Dejan Židan i poslanik Franc Breznik iz najveće opozicione partije Slovenačke demokrate stranke (SDS) Janeza Janše, kao i šef slovenačke obaveštajne službe SOVA.

Nakon sednice slovenačkog Saveta Breznik je jedini izjavio da se na njoj niije čulo ništa više nego što se već moglo čuti u medijima. “Mi nemamo dokaze”, rekao je on.

Vest o sednici usledila je nakon što je ministar spoljnih poslova Miro Cerar saopštio da je hrvatski ambasador u Ljubljani Boris Grigić pozvan na razgovor, koji će se održati u sredu.

Slovenačka POP televizija objavila je u ponedeljak da je hrvatska vlada pokušala svojim kanalima da spreči emuitovanje njihovog priloga da hrvatska obaveštajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja telefonskih razgovora između slovenačkog sudije u arbitražnom postupku o granici i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik u julu 2015. godine, kako bi diskreditovala proces arbitraže.

POP TV je navela i da je jedan od najuticajnijih hrvatskih medija i dobar prijatelj hrvatskih političara pokušao da spreči i ili čak podmiti direktora strane multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na tu televiziju.

Navedeno je da je taj visoko rangirani medijski zvaničnik Ivan Tolj (51), inače franjevački sveštenik sa velikim uticajem na hrvatske medije.

Šta kaže “optužena” strana

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da politika njegove vlade nije da utiče na informacije u slovenačkim medijima.

“Hrvatska vlada nema ni mogućnosti niti ambiciju, niti je naša politika da utiče na bilo kakve objave u slovenačkim medijima”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, arbitražni postupak je nepovratno kompromitovan zbog ponašanja slovenačke strane i dodao da Hrvatska želi da razvija dobre odnose sa Slovenijom i da reši to pitanje.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar