Slovenija: Veliko otvaranje zemlje nakon 1. maja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Slovenija: Veliko otvaranje zemlje nakon 1. maja

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak mogućnost otvaranja ekonomije i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uvjet nastavka pada epidemije i uspostavljanja mehanizma za nadzor kretanja osoba u karanteni, odnosno samoizolaciji

“Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No. dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija”, naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila njegova vlada.

Otvaranje nekih dijelova ekonomije i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja ekonomije i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz “10 do 14 dana”.

Temelj za takvu odluku biće serološka testiranje na nacionalnoj razini ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati “nakon prvomajskih praznika”, pod uslovom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku početi u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima naglasio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države “dobre prakse” u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije, javlja Hina.

(Agencije)

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar